Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis opent een tweede hoofdvestiging in de stadstaat Abu Dhabi, onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten, naast het hoofdkantoor in Papendrecht.

In Abu Dhabi zijn al “bijna driehonderd collega’s met twintig verschillende nationaliteiten werkzaam. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren verdubbelen”, staat in een persbericht van Boskalis.

Boskalis overweegt om zijn juridische hoofdzetel helemaal te verplaatsen van Nederland naar Abu Dhabi. Dit betekent echter niet dat het hoofdkantoor uit Nederland verdwijnt, zegt bestuursvoorzitter Peter Berdowski in een toelichting op de jaarcijfers.

“De hele discussie over waar de zetel wel of niet zou moeten zijn, loopt nog. We zijn nu aan het evalueren, in de loop van het jaar willen we hierover een conclusie trekken. Maar het is meer een zeteldiscussie dan een kantoordiscussie”, benadrukt de topman. De overweging om de juridische hoofdzetel uit Nederland weg te halen, hangt volgens Berdowski samen met het verslechterde ondernemersklimaat voor bedrijven zoals Boskalis.

"Wij opereren in een sterke internationale arena met tachtig bedrijven. Dat willen we wel doen met een aansturing waar wij ook de juiste mate van rechtszekerheid hebben. Met name op dat punt hebben we de laatste jaren steeds meer problemen gekregen", zegt Berdowski.

Vorig jaar dreigde Boskalis al met een mogelijk vertrek uit Nederland. Berdowski sprak zich toen vooral uit tegen het initiatiefwetsvoorstel Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dat voor Boskalis ongunstig zou uitpakken. Die wet, die bedrijven verplicht om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, werd geblokkeerd door het kabinet.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwden eerder al dat bijna een op de acht ondernemers overweegt om met hun bedrijf of een deel van hun bedrijf uit Nederland te vertrekken. Regeldruk en vergunningverlening, energiekosten en belastingen werden vaak genoemd als redenen.

Boskalis is niet de eerste Nederlandse multinational met verhuisplannen. Eerder verplaatsten bedrijven als Shell, DSM en Unilever hun hoofdkantoren uit Nederland. Woensdag was er veel te doen om een mogelijk vertrek van techgigant ASML uit Nederland naar Frankrijk.

Recordwinst voor Boskalis in 2023

Boskalis heeft in 2023 een recordwinst van 601 miljoen euro geboekt, ten opzichte van 241 miljoen een jaar eerder. Ook de omzet steeg tot recordhoogte.

Het concern behaalde vorig jaar een omzet van 4,3 miljard euro, 20 procent meer dan in 2022. Ook dit is een record. "2023 was een bijzonder succesvol jaar voor Boskalis, waarin we vele records hebben verbroken", aldus Berdowski. Volgens hem hebben alle bedrijfsonderdelen bijgedragen aan de groei.

Boskalis was afgelopen jaar betrokken bij de aanleg van 29 offshore windparken wereldwijd, goed voor 50 procent van de offshore-omzet van het concern. "We voltooiden ons eerste windproject in de Verenigde Staten en waren met verschillende windprojecten druk in Taiwan en Europa", zegt de bestuursvoorzitter.

Afgelopen augustus rondde de maritieme dienstverlener een grote klus af op het verouderde olieschip FSO Safer, die voor de kust van Jemen een natuurramp dreigde te veroorzaken. Het bedrijf pompte zo'n 1,1 miljoen vaten olie uit de voormalige tanker. "We zijn blij dat deze operatie op tijd was afgerond, voordat er onrust uitbrak in de regio", aldus het bedrijf.

Berdowski wil geen concrete winstverwachting voor dit jaar geven. "We denken een stabiele, goede prestatie te kunnen neerzetten."

LEES OOK: Kabinet zet alle zeilen bij om vertrek van chipbedrijf ASML uit Nederland te voorkomen – Frankrijk is alternatief voor techparel