De rente in de eurozone blijft nog heel lang heel laag. Dat zei Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), donderdag in een toelichting op de onverwachte renteverlaging die de ECB eerder op de middag doorvoerde.

De rente blijft nog “geruime tijd” op het huidige lage niveau of op een nog lager peil, zei Draghi. Hij voegde daaraan toe dat die periode zeker aanzienlijk langer zal duren dan de periode waarin de ECB obligaties opkoopt bij banken. Dat programma loopt vooralsnog tot maart volgend jaar.

Dieptepunt

Met de verlaging van donderdag lijkt de rente voorlopig het dieptepunt te hebben bereikt, gaf Draghi verder aan. “Op basis van de huidige inschattingen voorzien we geen verdere verlagingen”, stelde hij. De ECB zal zich, zo nodig, meer richten op andere maatregelen om de inflatie en de economische groei te stimuleren. Daarmee staat echter niet vast dat het huidige niveau de ondergrens is, aldus de Italiaan.

De ECB verlaagde het belangrijkste rentetarief in de eurozone naar nul procent en maakte het daarbij nog duurder voor banken om middelen te stallen bij de centrale bank. Verder worden nieuwe, renteloze leningen beschikbaar gesteld aan banken. Als zij vervolgens veel geld uitlenen aan hun klanten, kunnen de banken zelfs geld toe krijgen op hun leningen bij de ECB.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de kredietverlening in de eurozone toeneemt, zodat de kwakkelende economische groei wordt gestimuleerd en de zeer lage inflatie gaat oplopen.

Twijfels

Toch blijven er twijfels over het effect van alle aangekondigde maatregelen, denkt econoom Carsten Brzeski van ING.

Brzeski wijst erop dat de ECB breekt met een traditie door al in zijn geschreven verklaring na afloop van zijn beleidsvergadering extra maatregelen aan te kondigen, bovenop wijzigingen in de rentetarieven. Doorgaans bewaart ECB-president Mario Draghi dergelijke aankondigingen voor zijn toelichting.

"Dit was het maximale dat de ECB kon doen", meent Brzeski. "Het wordt interessant om te zien hoe Draghi omgaat met recente kritiek op de effecten van het monetaire beleid van de ECB, en of hij de markten het gevoel kan geven dat de ECB almachtig is en niet onmachtig."

Substantiële verlichting

Nick Kounis van ABN AMRO vindt ook dat de ECB geleverd heeft. "Dit is een aanzienlijk pakket maatregelen dat zal leiden tot een substantiële verlichting van de financiële marktcondities." Hij sluit evenwel niet uit dat verdere stappen nodig zullen blijken, gezien de sterk verslechterde vooruitzichten voor groei en inflatie.

Voor banken zijn de nieuwe, ultragoedkope leningen die de ECB in het vooruitzicht heeft gesteld, volgens Kounis een zeer positief punt. De ECB is zelfs bereid geld toe te geven op deze leningen, bedoeld om de kredietverlening te stimuleren. Dat drukt de financieringskosten aanzienlijk, aldus de econoom.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl