Marine Le Pen profiteert in Frankrijk van de ophef over de toestroom van vluchtelingen, net als Geert Wilders in Nederland. Maar ook wat betreft het economische programma kruipen het Front National en de PVV steeds dichter naar elkaar toe. Anti-Europees, vóór nationale kampioenen en met nadruk op behoud van de verzorgingsstaat voor de autochtone bevolking.

De Franse regio Nord-Pas-de-Calais is een klassieke krimpregio met vervallen mijnbouw- en industriesteden, hoge werkloosheid en verschraling van de publieke voorzieningen. Traditioneel ook een socialistisch bastion, maar dezer dagen het favoriete jachtterrein van Marine Le Pen. De leider van het Front National voert campagne om begin december het presidentschap van de regio te bemachtigen, als opstapje naar de nationale presidentsverkiezingen van 2017.

Le Pen speelt, net als Geert Wilders in Nederland, handig in op de Europese vluchtelingencrisis. Met beeldende vergelijkingen, zoals die van het Romeinse rijk dat in de vierde eeuw na Christus ten prooi viel aan een “migratoire invasie”.

De afgelopen dagen kwam daar nog een relletje bij over een al dan niet officieel programmapunt van het Front National bij de regionale verkiezingen. Le Pen zou inzetten op uitbanning van “bacteriële immigratie”.  De suggestie was dat de stroom asielzoekers een bedreiging zou vormen voor de publieke gezondheid vanwege “niet-Europese ziekten” die ze mogelijk meebrengen.

Le Pen: staatssteun voor postkantoren, universiteit voor ambachten

Maar Marine Le Pen doet méér om gedesillusioneerde kiezers voor zich te winnen dan inspelen op onbehagen over migratie. In Nord-Pas-de-Calais pleit ze voor het opzetten van gezondheidscentra in kleine steden, uitbreiding van stageprogramma’s voor jongeren, een ‘universiteit’ voor ambachtslieden, staatssteun voor het openhouden van postkantoren en een voorkeursbehandeling van plaatselijke bedrijven boven buitenlandse firma’s bij aanbestedingen door de regionale overheid, zo signaleert onder meer de site Politico.

In bredere zin heeft Marine op economisch gebied een forse ommezwaai gemaakt vergeleken met haar gedesavoueerde vader, Jean-Marie Le Pen. Waar laatstgenoemde een liberaal-economische politiek voorstond, zet Marine in op socialistische klassiekers zoals terugkeer naar de 60-jarige pensioenleeftijd en behoud van de 35-urige werkweek.

Een gematigd rechtse denktank in Frankrijk stelde de economische draai van Marine onlangs gelijk aan de terugkeer naar het ultralinkse programma van wijlen François Mitterand uit het begin van de jaren tachtig: een forse stijging van de publieke uitgaven, verzwaring van de lasten van de werkende middenklasse, inzetten op Franse nationale kampioenen ten koste van het midden- en kleinbedrijf en kop in het zand als het gaat om de uitdagingen van de globalisering.

PVV: hup KLM en handen af van de verzorgingsstaat

Le Pen toont een duidelijke afkeer van internationalisering en legt de nadruk op bescherming van de verzorgingsstaat voor de autochtone bevolking. Daarmee sluit het Front National nauw aan bij de PVV van Geert Wilders.

Zo wil de PVV, ironisch genoeg, het kwakkelende KLM uit "de vleugellamme positie binnen Air France" halen zodat Nederland weer een echte nationale luchtvaartmaatschappij heeft. En in het verkiezingsprogramma van 2012 zijn sprekende opvattingen te vinden, zoals: niet tornen aan de hoogte en duur van de ww, behoud van de AOW-leeftijd op 65 jaar, pensioenen 'gezond' houden door een relatief hoge boekhoudkundige rekenrente te hanteren en géén extra huurverhogingen.

Ook wat betreft de zorg zit de PVV niet ver van Marine Le Pen af met de suggestie dat wanbetalende allochtonen en migranten met vreemde ziektes een bedreiging vormen voor het stelsel.  Zo verklaarde PVV-kamerlid Reinette Klever bij de behandeling van de zorgbegroting op 4 november: "Waarom wordt er van asielzoekers geen enkele bijdrage verlangd? Van illegalen vragen we tenminste nog 5 euro bijdrage voor medicijnen. Graag een reactie van de minister. Daar komt nog bij dat asielzoekers relatief veel gezondheidsproblemen hebben. Ze hebben veel vaker psychische klachten, zijn depressief of hebben slaapproblemen. Ze kunnen schurft, tbc, MRSA, hepatitis, tyfus, cholera of polio meebrengen, voor die mensen al vervelend genoeg, maar het is onverantwoord dat de minister geen kosten voor de screening wil maken."

Euro-referendum

Tot slot volgen de PVV en het Front National elkaar ook in het verzet tegen de euro. Afgelopen september verklaarde Marine le Pen dat, als ze in 2017 tot president van Frankrijk wordt gekozen, er binnen zes maanden een referendum komt over de euro. Al wil ze wel via onderhandelingen zeker stellen dat een vertrek uit de eurozone ook echt mogelijk is.

Afgelopen week nam Wilders een voorschot op een vergelijkbaar scenario. In de Volkskrant pleitte de PVV-leider voor het invoeren van bindende referenda, zodat Nederlanders "rechtstreeks over hun eigen lot" kunnen beslissen. Het hoeft geen betoog dat een bindend referendum over de euro hoog op Wilders' verlanglijstje staat.