Het idealisme is volledig weg uit de Nederlandse politiek, zegt Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme.

De leider van de Partij voor de Dieren schoof maandagavond aan bij het praatprogramma Pauw om te praten over het 10-jarig bestaan van haar partij.

“De partijen in de politieke arena worden geleid door een soort compromisme”, zei Thieme over de andere politieke partijen:

“Als je kijkt naar de partijen die in de Kamer zitten, zijn ze allemaal een slap aftreksel van D66 geworden. Ze kunnen ook makkelijk met elkaar samenwerken, ze zijn inwisselbaar. Als de regering geen meerderheid kan krijgen dan kunnen de SGP en D66 heel makkelijk een akkoordje sluiten, terwijl ze toch, als je kijkt naar hun ideologie, diametraal tegenover elkaar staan.”

Aan tafel zat ook het voormalig PvdA-lid Jacques Monasch, die zijn eigen partij heeft opgericht. Monasch vertelde aan de tafel van Jeroen Pauw dat hij, onder meer, een socialer economisch beleid wil en een strenger immigratiebeleid. Syriëgangers mogen – als het aan Monasch ligt – niet meer terugkomen naar Nederland.

Thieme had duidelijk geen hoge pet op van de plannen van Monasch. De PvdD-fractievoorzitter noemde de partij van Monasch "weer een of andere one-issuepartij die bepaalde deelbelangen van mensen centraal stelt".

Ze zei verder:

"Wat me nou zo opvalt, is dat het allemaal maatregelen zijn die je bij links en rechts vandaan kunt pikken. En dan voeg je dat bij elkaar en dan heb je een partijprogramma. Wat is nou je langetermijnvisie van waar je met Nederland naar toe wil?"

Monasch wil met zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen naar eigen zeggen voor een "doorbraak in de Nederlandse politiek" zorgen.

Hij rekent op minimaal 20 zetels. Dat is een behoorlijk ambitieus doel; de twee grootste partijen in de peilingen van Maurice de Hond zijn momenteel de PVV en de VVD, die respectievelijk op 33 en 25 virtuele zetels staan.

Bekijk hier het hele gesprek tussen Jacques Monasch, Marianne Thieme en Jeroen Pauw