De in december failliet verklaarde Delftse chipmaker Mapper werd begin deze week overgenomen door de vele malen grotere branchegenoot ASML. In het persbericht waarin de overname werd aangekondigd stelt ASML dat het de technologie overneemt, maar ook de hooggekwalificeerde medewerkers een passende baan aan wil bieden.

Topman Peter Wenink geeft hoog op over de kwaliteiten van het personeel van Mapper: “We hebben groot respect voor de experts bij Mapper die hebben aangetoond over veel creativiteit en vindingrijkheid te beschikken.”

Volgens recruitmentplatform Werf& heeft het er dan ook alle schijn van dat het hier gaat om een zogeheten ‘acqui-hire’: een overname die meer gericht is op de kwaliteiten van de medewerkers dan op de ontwikkelde technologie of de producten.

Dat geeft ASML ook grotendeels toe tegenover het Financieele Dagblad. De beursgenoteerde chipmachinemaker gaat de e-beamtechnologie van Mapper niet verder ontwikkelen voor het maken van nieuwere, nog kleinere chips.

Wel denkt ASML de kennis en het intellectueel eigendom van Mapper te kunnen gebruiken voor de controle van de eigen chipmachines. In 2016 nam het Veldhovense bedrijf al het Taiwanese Hermes Microvision over, dat meetmachines maakt die met behulp van de e-beamtechnologie de kwaliteit van chips meten. De techneuten van Mapper kunnen daar verder aan sleutelen.

Maar ze kunnen ook helpen met de bouw van ASML's eigen complexe machines. "Je hebt voor de technologie die wij ontwikkelen altijd verschillende experts nodig", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen het FD.

Technisch personeel is lastig te vinden

In de huidige krappe arbeidsmarkt is goed opgeleid technisch talent heel schaars en daarom is dit een slimme strategie van ASML. De chipmaker uit Veldhoven heeft zo'n 22.500 medewerkers en groeit explosief.

Vijf jaar geleden had het bedrijf wereldwijd nog maar 13.000 mensen in dienst en al die nieuwe mensen inpassen gaat soms heel moeizaam, erkende Senior Director Strategic Sourcing Mark van Spall onlangs tegenover Werf&. "Als je twee jaar ervaring hebt, ben je een ervaren kracht. Al die nieuwe mensen moeten opgeleid, gecoacht en gementord worden. Dat doen we ook, zeer intensief. Maar die senior architect die een aantal mensen coacht, moet wel gewoon zijn werk nog doen."

Met de overname van de failliet verklaarde concurrent lijft ASML nu in één klap zo'n tweehonderd hooggekwalificeerde medewerkers in die al goed in zijn ingevoerd in het hooggespecialiseerde chipswerk. Mapper ontstond in 2000 als spin-off van de TU Delft. De ontwikkeling van de veelbelovende nieuwe technologie om chips te maken waar het bedrijf aan werkte verliep moeizaam en kostte veel geld, waardoor Mapper uiteindelijk eind december failliet werd verklaard.

En dit is zeker niet de eerste 'acqui-hire' in Nederland, schrijft Werf&. De website voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment heeft een overzicht gemaakt van vijf eerdere gevallen waarbij een Nederlands bedrijf is overgenomen vanwege het personeel:

1. Booking.com neemt chat- en berichtendienst eBuddy over (2014)
2. Apple neemt publicatietool Prss over (2014)
3. Palantir neemt dataverwerker Silk over (2016)
4. Google neemt zakelijke chatdienst Pie over (2016)
5. Degreed neemt educatietechnologiebedrijf Gibbon over (2016)

En gezien de hoge kwaliteit van Nederlandse technologiemedewerkers bij al die startups die het lang niet allemaal zelfstandig gaan redden, zal de overname van Mapper door ASML ook zeker niet de laatste 'acqui-hire' zijn.