Nederland wil eventueel ongebruikte emissierechten voor broeikasgas CO2 inleveren. Maar het gaat om rechten die niet vallen onder het handelssysteem ETS, dat bepalend is voor CO2-prijzen in Europa. Aan de lage CO2-prijs doet het kabinet dus niets.

Het kabinet hoopt een ,,positieve impuls” te geven aan de onderhandelingen voor een nieuw klimaatakkoord die eind dit jaar in Parijs plaatsvinden. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Emissierechten CO2 en prijzen

Emissierechten geven ons land het recht om broeikasgassen uit te stoten. Veel van deze rechten, onder meer voor sectoren als de zware industrie, worden verhandeld in een Europees systeem dat prijzen voor broeikasgas CO2 bepaalt.

Maar door overvloedige toekenning van emissierechten aan landen en de diepe economische crisis is er een groot overschot aan emissierechten binnen het handelssysteem. C02-prijzen zijn daardoor gedaald tot minder dan 10 euro per ton. Dat is volgens experts veel te laag om enig effect te hebben op het beprijzen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Zelfs grote energiebedrijven als Shell pleiten voor een veel hogere CO2-prijs van minstens 30 euro per ton. Voor Shell is die voorkeur mede ingegeven door het feit dat het gebruik van aardgas, dat Shell volop produceert, leidt tot een lagere CO2-uitstoot vergeleken met kolen. Laatstgenoemde brandstof is echter mede door de lage CO2-prijs zo goedkoop geworden dat Europese elektriciteitscentrales die op aardgas draaien worden stilgelegd. Kolencentrales draaien daarentegen op volle toeren.

Ongebruikte emissierechten

Staatssecretaris Mansveld wil in de bredere onderhandelingen over emissierechten ongebruikte rechten opgeven. Het gaat hier echter om sectoren die buiten het handelssysteem ETS vallen, zoals bijvoorbeeld transport, landbouw en de gebouwde omgeving.

Volgens het Kyoto Protocol mocht Nederland in de jaren 2013 tot 2020 in totaal 900 megaton broeikasgassen uitstoten. De schatting is dat aan het eind van die periode nog 10 procent over is. Dat komt omdat huizen, de transportsector en de landbouw minder CO2 dan verwacht uitstoten. Dit verwachte overschot uit de periode 2013 tot 2020 wil Mansveld schrappen. Maar dat heeft dus geen invloed op de CO2-prijs zoals die wordt bepaald binnen het handelssysteem ETS.

G7: klimaatafspraken

De regeringsleiders van de G7 zijn het maandag eens geworden over het klimaat. Zij stemden ermee in dat de temperatuur van de aarde niet meer dan 2 graden mag stijgen. In de loop van deze eeuw moet er een wereldeconomie komen die geen fossiele brandstoffen meer verbruikt. Het verbruik van kolen en olie moet op zijn laatst in 2025 duidelijk worden teruggedrongen. Voor de financiering van de reductie trekt de G7 100 miljard dollar uit.

Met hun akkoord lopen de regeringsleiders vooruit op de klimaattop die de Verenigde Naties in december in Parijs houden. Daar moet een wereldwijd klimaatverdrag worden gesloten dat erop is gericht de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan door de uitstoot van CO2 te beperken. Het verdrag moet de opvolger worden van het Kyoto Protocol uit 1997. In de Peruaanse hoofdstad Lima bereikten de ruim 190 landen die aan de top in Parijs deelnemen, eind vorig jaar overeenstemming over het raamwerk van het verdrag.

Greenpeace blij

Milieuorganisatie Greenpeace reageerde positief. ,,De visie van een ommekeer naar 100 procent verbruik van duurzame energie heeft duidelijk meer contouren gekregen. Met haar besluit kiest de G7 er definitief voor kolen af te zweren'', zei energie-expert Tobias Münchmeyer van Greenpeace. Greenpeace benadrukt wel dat de G7-landen nog wel moeten laten zien, hoe de reductie van de fossiele brandstoffen gaat plaatsvinden.

De regeringsleiders bereikten ook een akkoord over verscherping van de sancties tegen Rusland, als de situatie in Oekraïne verslechtert. De Poolse EU-president Donald Tusk had zondag de toon gezet. Wat hem betreft is alleen verscherping van de sancties tegen Rusland bespreekbaar en niet de versoepeling daarvan. Rusland zei maandag niet onder de indruk te zijn.

De G7 verliep rustig. Van te voren waren rellen gevreesd, maar de Duitse politie zei een gemakkelijke top te hebben gehad. Er waren aanzienlijk minder demonstranten dan verwacht en die er waren, waren vreedzamer dan gedacht. ,,Er hebben zich geen noemenswaardige verstoringen voorgedaan'', zei een politiewoordvoerder.

bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl