Het hotel Mandalay Bay in Las Vegas is sinds afgelopen zondag onlosmakelijke verbonden met één van de bloedigste schietpartijen in de Amerikaanse geschiedenis.

Amerikaan Stephen Paddock (64) opende vanuit zijn hotelkamer op de 32ste verdieping het vuur op 22.000 concertgangers. Hij schoot 58 mensen dood, meer dan 500 mensen raakten gewond.

Vaak worden de plekken waar tragedies zich hebben voltrokken, ruimtes waar mensen hun geliefden kunnen herdenken. Duidelijk wordt nu dat de hotelkamer die Paddocks moordpartij mogelijk maakte, niet zo’n plek wordt.

Deuren dichtsealen

“Wat mij betreft verdwijnt deze kamer gewoon”, vertelt Anthony Melchiorri, presentator van tv-show Hotel Impossible van het Amerikaanse tv-netwerk Travel Channel, aan Business Insider. Hij geeft aan dat als hij de manager van dit hotel was, hij de gewonden en familieleden van de slachtoffers zou benaderen om ze te helpen.

Kamer 135 van het Mandalay Bay-hotel, waar Paddock een heel wapenarsenaal aanlegde, zou wat hem betreft niet meer geboekt kunnen worden. Ook zou hij de deuren dicht laten sealen. “Alsof de kamer nooit heeft bestaan”.

Mandalay Bay las vegas shooting

Foto: REUTERS/Chris Wattie

Deanna Ting, een redacteur van een bedrijf dat onderzoek doet naar de reisindustrie, is het eens met Melchiorri. "De kamer zou niet meer te boeken moeten zijn, in ieder geval voor een hele lange tijd".

Ook benadrukt ze dat de veiligheidsmaatregelen moeten worden aangescherpt. "Het hotel moet een veilige plek zijn voor gasten." Schoonmaaksters en andere medewerkers zouden volgens haar getraind moeten worden in het herkennen van verdachte situaties.

Toch hebben hotels in Las Vegas al zo goed als de beste beveiliging in de Verenigde Staten. Per vierkante meter is Las Vegas beter beveiligd dan welke andere stad in de VS dan ook. "Maar verbetering is altijd mogelijk", aldus een woordvoerder van het bedrijf achter Mandalay Bay.

Verwacht wordt dat veiligheidsmaatregelen, zoals metaaldetectoren en beveiligers met wapens, binnen korte termijn beter zichtbaar zullen zijn.