Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:14
  • Een 100-jarige man heeft het Guinness-wereldrecord gebroken voor de langste periode die een persoon bij één bedrijf heeft gewerkt.
  • Walter Orthmann uit Brazilië werkt al 84 jaar bij textielbedrijf ReneauxView.
  • Zijn carrièreadvies: zoek een goede werkgever en doe werk waar je blij van wordt.
  • Lees ook: Moet binnenkort elke werkgever verplicht pensioen aanbieden?

Veel mensen werken tijdens hun carrière bij meer dan één bedrijf. Zo niet Walter Orthmann.

De 100-jarige Braziliaan heeft het record gebroken voor de langste diensttijd bij één bedrijf, volgens een persbericht van Guinness World Records. Orthmann heeft 84 jaar en 9 dagen bij hetzelfde bedrijf gewerkt, op 6 januari, toen Guinness het record vaststelde.

Orthmann begon in januari 1938 te werken als medewerker bij het textielbedrijf Industrias Renaux S.A., nu bekend onder de naam ReneauxView, aldus het persbericht. Hij was toen 15 jaar oud en nam de baan aan om zijn familie te helpen helpen, die met financiële problemen kampte.

“In 1938 werd van kinderen verwacht dat ze werkten om het gezin te helpen onderhouden,” zegt hij in het persbericht. “Als oudste zoon van vijf nam mijn moeder me mee om op 14-jarige leeftijd een baan te zoeken.

Orthmann werd later gepromoveerd naar een functie in de verkoop en uiteindelijk naar een functie als verkoopmanager.

Hij gaat nog elke dag naar kantoor en vierde afgelopen maand zijn 100e verjaardag met familie, vrienden en collega's.

84 jaar werken bij hetzelfde bedrijf: hoe houd je dat vol?

Na al die decennia zegt hij dat zijn beste loopbaanadvies is om een goede werkgever te vinden en je passies te volgen. "Als we doen wat we leuk vinden, gaat de tijd snel voorbij."

Met de erkenning van Guiness World Records verbreekt Orthmann zijn vorige record voor de langste carrière bij hetzelfde bedrijf. In 2018 brak hij het record omdat hij 80 jaar bij ReneauxView had gewerkt.

Terugkijkend op zijn leven tot nu toe zegt Orthmann dat hij het record beschouwt als zijn "beste prestatie", ondanks dat hij "er nooit naar heeft gestreefd om een record te breken."

"Ik maak niet veel plannen en ik geef ook niet veel om morgen", legt Orthmann uit. "Het enige waar ik om geef, is dat morgen weer een dag is waarop ik wakker word, opsta, ga sporten en naar mijn werk ga; je moet bezig zijn met het heden, niet met het verleden of de toekomst. Hier en nu is wat telt."

LEES OOK: 5 tips voor als je overstapt naar een nieuwe werkgever