De Maleisische prijsvechters AirAsia en FireFly liggen onder vuur in eigen land. Twee politici van ’s lands regerende partij UMNO vinden de kleding van de stewardessen te uitdagend en te weinig verhullend.

Senator Datuk Abdullah Mat Yasim zei maandag in het parlement dat de kleding van de stewardessen te zeer “in het oog springt” en “passagiers kan opwinden”. En dan met name jongeren, aldus The New Straits Times.

“De Maleisische luchtvaartcommissie moet hier echt naar kijken”, zei hij tijdens een debat in het parlement over de luchtvaartsector.

Hij kreeg bijval van senator Datuk Megat Zulkarnian Omardin, die vond dat het ontwerp van de uniform aangepast moest worden. “Mijn vrouw is ongerust wanneer ik in mijn eentje met Malindo of AirAsia vlieg”, zei hij, terwijl de andere parlementariër in lachen uitbarstten. “En dat is echt heel vervelend voor me.”

Datuk Abdullah gaf aan dat de kleding van het Maleis-Indonesische Malindo Air nog wel aanvaardbaar is, omdat ze “delicate gebieden” bedekken.

Omdat hij het onderwerp ter sprake had gebracht kreeg Abdullah lof toegezwaaid van de vicepresident van het parlement, Abdul Halim Abd Samad. Die zei dat het "een goed onderwerp is waar veel frequente vliegers zich in zullen herkennen".

Tijdens een andere zitting van het parlement vorige week zei senator Datuk Hanafi Mamat dat stewardessenuniformen in overeenstemming zouden moeten zijn met de sharia om het imago van Maleisië als moslimland te versterken.

Hij zei dat toeristen een verkeerde indruk zouden kunnen krijgen wanneer stewardessen zich "sexy en respectloos" kleden.