Meer dan naar de waarschijnlijk dieprode cijfers zal donderdag bij de presentatie van de jaarresultaten van Air France-KLM worden uitgekeken naar de toekomstplannen van de luchtvaartgroep. Nieuwe bezuinigingen en de moeizame relatie tussen KLM en het moederbedrijf zullen de meeste aandacht opeisen.

Het stormt in de bestuurskamer van Air France-KLM. Topman Alexandre de Juniac is er niet in geslaagd een einde te maken aan de aanhoudende verliezen aan Franse zijde en staat na drie winstwaarschuwingen in een halfjaar tijd onder grote druk om in te grijpen. De kosten moeten vrijwel zeker met nog eens 2 miljard euro omlaag.

Daarnaast stuitte de nieuwe strategie die De Juniac in september ontvouwde op fel verzet van de piloten van Air France. Zij legden het werk neer uit protest tegen plannen om onder het merk Transavia een Europese prijsvechter op te tuigen. De staking kostte minstens een half miljard en bovendien liepen de groeiplannen een fikse deuk op.

Meer zeggenschap voor holding

De aangeslagen topman wil het tij keren door meer zeggenschap over te hevelen van de afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen naar de holding in Parijs. Daarbij stuit hij op verzet vanuit de KLM-directie, die sinds het gedwongen vertrek van Camiel Eurlings afgelopen najaar onder leiding staat van Pieter Elbers.

De nieuwe KLM-topman wist tot dusver plannen te verijdelen om een deel van de Nederlandse kas naar Parijs te halen. De spanningen liepen daarbij wel zo hoog op dat Erik Varwijk, die als vrachtdirecteur van Air France-KLM en directielid van KLM een dubbele pet op had, geen andere optie zag dan op te stappen. Volgens bronnen binnen de onderneming is daarmee de machtsstrijd nog geenszins voorbij.

Bedrijfsresultaat naar verwachting gedaald

Analisten gaan er in doorsnee vanuit dat Air France-KLM afgelopen jaar een bedrijfsresultaat (ebitda) heeft behaald van 1,6 miljard euro. Dat zou een daling met 16 procent betekenen ten opzichte van 2013. Aan het begin van het jaar werd beleggers nog een fikse stijging voorgespiegeld, tot 2,5 miljard euro, maar die prognose is als gevolg van de staking en de verslechterde markt al sterk verlaagd.

Onder de streep resteert een verlies van naar verwachting zo'n 650 miljoen euro. Dat zou wel twee derde kleiner zijn dan een jaar eerder, maar toen ontsierde een grote afboeking het nettoresultaat. De omzet wordt gemiddeld geraamd op 24,7 miljard euro, tegen 25,5 miljard euro in 2013. De verwachtingen zijn gebaseerd op een rondgang langs ruim twintig analisten door het bedrijf zelf.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl