Wat zijn de machtigste landen ter wereld? Nummer één is niet zo moeilijk te raden: de Verenigde Staten. En de nummers twee en drie liggen ook redelijk voor de hand: Rusland en China.

Maar welke landen beschikken nog meer over aanzienlijke politieke, economische en militaire en culturele invloed?

De Amerikaanse uitgever US News and World Report heeft zijn jaarlijkse ranking gepubliceerd van de machtigste landen ter wereld. Die maakt onderdeel uit van een  landenstudie waarin 80 landen worden beoordeeld op basis van peilingen onder 21.000 mensen.

Dit is het lijstje van de 25 machtigste landen ter wereld.


25. Egypte

Foto: KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images

Egypte staat bekend als één van de oudste beschavingen ter wereld. De ligging van het land als verbindingspunt tussen Europa en Azië geeft het een strategische positie in de wereldhandel, volgens US News.

Egypte is vier plaatsten gestegen vergeleken met afgelopen jaar, toen het op plaats 29 stond.


24. Brazilië

Foto: President Jair Bolsonaro van Brazilië in April 2019. Associated Press

Brazilië is dit jaar acht plaatsen gestegen naar plek 22 op de ranglijst van US News.

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en beschikt over aanzienlijke grondstofvoorraden. Maar het land staat ook bekend om z'n tumultueuze politiek. Met de controversiële president Jair Bolsonaro zijn de politieke spanningen er niet minder om geworden.


23. Noorwegen

Foto: Shutterstock

Noorwegen is dit jaar ook gestegen op de ranglijst van US News, van plek 27 naar plek 23.

Noorwegen heeft een lange maritieme traditie en beschikt ook over aanzienlijke voorraden olie en gas.


22. Singapore

Foto: gnohz/Shutterstock

Singapore is dit jaar twee plaatsen gezakt naar positie 22.

"Singapore is een bruisende stadstaat in Zuidoost-Azië en heeft één van de grootste havens ter wereld", aldus US News. Het nationaal inkomen is relatief hoog, terwijl er weinig werkloosheid is. Dit maakt Singapore één van de vijf rijkste landen ter wereld, gemeten naar het inkomen per hoofd van de bevolking.


21. Nederland

Foto: Amsterdam. Nisangha/Getty Images

Nederland is dit jaar vijf plaatsen gestegen en komt op plek 21. Als historische handelsnatie profiteert Nederland nog altijd van zijn strategische ligging aan zee, waar grote rivieren zorgen voor belangrijke verbindingen met het Europese achterland.


20. Zweden

Foto: Stockholm. Oleksiy Mark/Shutterstock

Zweden is dit jaar één plaatsje gestegen naar plek 20. Het land staat bekend om z'n hoge levensstandaard en uitgebreide publieke voorzieningen.


19. Spanje

Foto: ‘La Sagrada Familia’in Barcelona. David Ramos/Getty Images

Ook Spanje is een stijger op plek 19.


18. Qatar

Foto: Doha, Qatar. Reuters

Golfstaat Qatar gaat liefst zes plaatsen vooruit vergeleken met een jaar geleden, en komt op plek 18.

Olie en gas maken van Qatar een stijnrijk land, aldus US News.


17. Italië

Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Italië stijgt een plekje naar plaats 17. Jaarlijks bezoeken 40 miljoen toeristen de bakermat van de Romeinse cultuur. Maar anno 2020 is Italië na Duitsland en Frankrijk nog altijd de derde economie van de eurozone.


16. Turkije

Foto: de Turkse president Erdogan. Reuters

Turkije blijft stabiel op plaats 16. De geografische ligging maakt van Turkije een uniek verbindingspunt tussen Europa en Azië.

De politieke strijd tussen de religieus geïnspireerde AK partij van president Erdogan en de seculiere traditie van Turkije zorgt voor toenemende spanningen in het land.


15. Australië

Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australië blijft dit jaar gelijk op plaats 15.


14. India

Foto: De Indiase premier Narendra Modi. Reuters

India stijgt drie plaatsen naar plek 14. Met ruim 1,3 miljard inwoners is India na China het land met de meeste inwoners ter wereld, aldus US News.


13. Zwitserland

Foto: AP Photo/Keystone, Martin Ruetschi

Zwitserland stijgt een plekje op de ranglijst van US News, vergeleken met een jaar geleden. Het is één van de rijkste landen ter wereld, met een sterke financiële sector en een politieke traditie van neutraliteit.


12. Canada

Foto: Premier Justin Trudeau. REUTERS/Blair Gable

Canada blijft stabiel op positie 12. Canada is wat de oppervlakte van het land betreft het op één na grootste land ter wereld. Canada heeft een lange traditie van immigratie en selecteert daarbij sterk op vaardigheden voor de arbeidsmarkt.


11. Verenigde Arabische Emiraten

Foto: Dubai.sourceGetty Images/owngarden

Op positie 11 staan de Verenigde Arabische Emiraten. Vooral stadstaat Dubai staat bekend als een relatief liberale samenleving op het Arabische schiereiland. De VAE ontwikkelt zich met Dubai ook tot een modern financieel centrum in het Midden-Oosten.


10. Saudi-Arabië

Foto: kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. AP Photo/Francois Mori

Saudi-Arabië is één plaats gezakt naar positie 10. Het land bezet een strategische positie in het Midden-Oosten, en herbergt de heilige islamitische plaatsen Mekka en Medina.  En niet onbelangrijk: het land beschikt over ongeveer 18 procent van de wereldreserves van ruwe olie.


9. Zuid-Korea

Foto: Flickr/Seoul Korea

Zuid-Korea staat op plaats 9 en is daarmee één plek gestegen op de ranglijst an US News. Het Aziatische land staat bekend als een economisch succesverhaal, met toonaangevende multinationals zoals technologiereus Samsung.


8. Israel

Foto: Premier Netanyahu van Israel. Reuters

Israel staat net als afgelopen jaar op plek 8. Het land speelt een belangrijke rol in de wereldpolitiek, gelet op de relatief kleine omvang, aldus US News. De economie is sterk en daarnaast is Israel de bakermat van de joodse en christelijke religie.


7. Japan

Foto: Kyoto. Getty Images/Sean Pavone

Japan bezet positie 7, net als een jaar geleden. Het land staat bekend als één van de meest geavanceerde samenlevingen op technologisch gebied en heeft daarnaast unieke culturele tradities.


6. Frankrijk

Foto: De Franse president Emmanuel Macron. Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Frankrijk neemt, net als afgelopen jaar, de zesde positie in op de ranglijst van US News. Frankrijk heeft in omvang de tweede economie van de eurozone, is de vijfde militaire macht in de wereld en staat bekend als een land met grote culturele invloed.


5. Verenigd Koninkrijk

Foto: UK Prime Minister Boris Johnson.sourceGetty

Het VK staat één plaatsje boven Frankrijk op de ranglijst van US News.

De Britse economie is een fractie groter dan die van Frankrijk en net iets kleiner dan die van Duitsland. Relatief heeft het VK op politiek, economisch én cultureel gebied veel invloed. Wel is de vraag wat de nieuwe rol van het VK in de wereld wordt na de Brexit.


4. Duitsland

Foto: Bondskanselier Angela Merkel. REUTERS/Hannibal Hanschke

Duitsland heeft na de VS, China en Japan de grootste economie ter wereld. Het bezet op de ranglijst van US News de vierde plaats.

Duitsland is qua inwonertal het grootste land van de Europese Unie, en geldt als de leidende macht op het Europese continent.


3. China

Foto: Chinese President Xi Jinping.sourceReuters/Pool

China bezet positie drie op de ranglijst, net als afgelopen jaar.

De Volksrepubliek heeft economisch gezien sinds de jaren tachtig een ongekende economische opleving doorgemaakt. In omvang is de Chinese economie inmiddels de tweede ter wereld. En met 1,4 miljard inwoners heeft China de grootste bevolking.


2. Rusland

Foto: De Russische president Vladimir Putin. Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via Associated Press.

Rusland bezet net als afgelopen jaar de tweede plek op de ranglijst van US News.

Rusland is het grootste land ter wereld en verbindt Europa met Azië. Rusland is vooral militair één van de machtigste landen ter wereld.


1. Verenigde Staten

Foto: Donald Trump. SAUL LOEB/AFP via Getty Image

De Verenigde Staten zijn ook in 2020 nog altijd het machtigste land ter wereld. De VS heeft de grootste economie ter wereld en het sterkste leger.

Ook cultureel oefent de VS grote invloed uit met films en tv-series die wereldwijd aftrek vinden, aldus US News.

Het optreden van president Donald Trump roept volgens US News wel vragen op bij bondgenoten en rivalen over de toekomstige rol van de VS op het wereldtoneel.


LEES OOK: Dit zijn de 25 landen met de langste mensen – Nederland scoort hoog, heel hoog