Goud geeft geen dividend of couponrente. Iets wat je met aandelen en of obligaties wel krijgt. Het enige rendement dat je als belegger kunt maken met goud is koerswinst.

En die koerswinst is niet mals geweest voor diegenen die begin deze eeuw wat van het edelmetaal insloegen. Op de huidige koers is dat een rendement van ongeveer 300 procent.

Stabilisatie na grote val

Goud bereikte iets meer dan zeven jaar geleden zijn absolute hoogtepunt toen 1.900 dollar per troy ounce werd aangetikt. Daarna ging het bergafwaarts: eind 2015 viel de prijs terug tot onder 1.050 dollar. Sindsdien gaat het met horten en stoten opwaarts. De dieptepunten zijn hoger, maar de hoogtepunten zijn (nog) niet boven de 1.350-1.375 dollar uitgekomen.

Toch lijkt goud zich de laatste tijd weer te gedragen naar waar het om bekend staat: als vluchthaven in moeilijke en/of onzekere tijden. Er was afgelopen jaar genoeg reden om in goud te investeren: moeizame Brexit-onderhandelingen, de wispelturige en onvoorspelbare Amerikaanse president Trump, een ontketende handelsoorlog, opkomend populisme, de altijd aanwezige spanning in het Midden-Oosten en ga zo maar door. Niet leek goud echter te kunnen ontvlammen.

Met ‘dank’ aan de dollar

Als schuldige kan de Amerikaanse dollar worden aangewezen. Door de inverse relatie tussen goud en de greenback heeft een aantrekkende dollar een drukkend effect op de goudprijs en vice versa. Hoewel de mate van correlatie bij tijd en wijle fluctueert, is het dus niet verwonderlijk dat in de eerste tien maanden van dit jaar de US Dollar Index (de waarde van de dollar tegen een mandje van valuta’s) op een plus staat van 5,1 procent en goud juist 5,8 procent in het rood.

Dat de dollar versterkt komt vooral door de oplopende Amerikaanse rente. De centrale bank van de VS, de Federal Reserve, is namelijk als eerste begonnen om de monetaire teugels na jarenlang vieren weer aan te trekken. Het obligatieopkoopprogramma is gestopt en de rente reeds acht maal verhoogd.

Exodus

Juist door die verandering in beleid – en vooral de snelheid waarmee hij wordt uitgevoerd – is er angst in de financiële markt geslopen. Als eerste waren de opkomende markten (emerging markets, EM) een aantal maanden geleden aan de beurt. Hoewel landen als Turkije, Zuid-Afrika en Argentinië zo hun eigen, specifieke problemen kennen, vond een exodus plaats uit EM als geheel.

Beleggers op jacht naar yield hoefden niet meer naar exotische oorden (lees: risicovollere beleggingen) en vonden door de stijgende Amerikaanse rente een veiliger rendement in de dollar en dollar genomineerd waardepapier. Trump klopte zich trots op de borst.

Maar door besmetting naar andere beleggingscategorieën en -regio’s spreidde de angst zich als een olievlek uit. De volatiliteit, uitgedrukt in de VIX, is omhoog gespoten en aandelenmarkten krijgen recent wereldwijd klappen. De meeste staan zelfs op year-to-date verlies. Meer en meer zet Trump zich daarom nu af tegen Fed-voorzitter Jerome Powell.

Recessie om de hoek

De vraag lijkt al lang niet meer of, maar wanneer de volgende recessie zijn intrede doet. En ineens tellen de eerder genoemde ‘fear factors’ wél, waarbij de importtarievenoorlog, als ultiem voorbeeld van toegenomen protectionistisch gedrag, nu als grootste gevaar voor afnemende wereldwijde groei wordt genoemd.

Bovendien signaleren meer en meer analisten nu dan toch dat de aandelen- en obligatiewaarderingen wel erg hoog zijn opgelopen door het goedkope geld dat centrale banken de afgelopen jaren in de financiële wereld pompten.

Goud gedijt weer

En wie profiteert van die toegenomen angst? Juist, goud. Na zeven maanden op rij op verlies te zijn gesloten, werd afgelopen oktober eindelijk weer eens positief geëindigd. Uit een recente poll van Reuters blijkt dat er meer in het vat zit. Hoewel een lagere verwachting dan in eerdere polls, voorspellen 39 ondervraagde analisten voor volgend jaar in ieder geval een gemiddelde goudprijs van 1.300 dollar.

Dat steekt nog schraal af tegen de prognose van Georgette Boele, ABN Amro’s Co-ordinator FX & Precious Metals Strategy en vaak genoemd in de top van prijsvoorspellers van edelmetalen, die een prijs van 1.400 dollar in gedachten heeft voor eind 2019.

Kansen pakken

Wie wil profiteren van de mogelijke wederopstanding van goud kan op handelsplatform eToro uitstekend uit de voeten. Naast de handel in edelmetalen als goud, zilver en platinum kunnen beleggers ook handelen in aandelen en ETF’s of in andere grondstoffen, valutaparen, cryptomunten en indices via CFD’s.

Ook kunnen binnen het netwerk van eToro koersbewegingen worden gevolgd en kan iedere belegger een netwerk opbouwen met andere beleggers. Zo blijf je altijd op de hoogte. Het portfolio, de resultaten en bijvoorbeeld het aantal volgers van andere beleggers is volledig transparant.

Dit is het tiende artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 10 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

CFD’s zijn complexe instrumenten waarmee u snel geld kunt verliezen vanwege het gebruik van een hefboom. 66% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze dienstverlener. Ga na of u begrijpt hoe CFD’s werken en overweeg of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.Advertisement