Het begon allemaal negen jaar geleden, toen Sander-Pieter Gladpootjes (32) een paar maanden op reis was.

Hij wilde weer naar huis, maar had z’n woning onderverhuurd en z’n baan opgezegd. Wat nu? Het antwoord bleek simpel: ik begin een ijskraam.

“Lekker weer, leuk product. Iedereen blij. Kan ik daarna weer gaan reizen”, dacht hij. Want daar doet Sander het uiteindelijk allemaal voor: eten, drinken en reizen.

En dus besluit hij om – ondanks dat hij nog nooit een boor heeft aangeraakt – zijn eigen ijskraam te bouwen. Inmiddels is Sander zes ijskramen verder en de vrolijkste ijscoman van Rotterdam.

Nooit van je hobby je werk maken

Daar wil Sander gelijk wel even wat over kwijt, want als grootste valkuil voor startende ondernemers noemt hij dat je nóóit van je hobby je werk moet maken. “Dan heb je geen hobby’s meer! Beter kun je van je passie je werk maken. Als je er niet blij van wordt, moet je het ook niet doen. Daarom ben ik nooit chagrijnig op werk: ik word er gewoon blij van!”

Gaat het dan altijd goed? “Tuurlijk is het ook wel eens zuur. Ik heb zo vaak dingen die tegenzitten. Maar je moet gewoon niet opgeven. En succes vieren.”

Van ijskraam naar ijshandel

Inmiddels heeft Sander amper tijd om te reizen. Hij is ook nog leraar en handelt in de winter in kerstbomen. Met zijn zes ijskramen die hij business-to-business, op festivals en op zijn vaste stek in het Vroesenpark in Rotterdam inzet, is de ijskraam uitgegroeid tot een heuse ijshandel. Vindt hij dat nog wel leuk?

“Ja! Ik kom alleen maar op leuke plekken, de energie is fantastisch. Het leukste is toch wel het klantencontact en het neerzetten van een beleving, daar krijg je toch minder van mee als je groeit als bedrijf. En succes is ook wel leuk. Niet in de vorm van een Mercedes, maar meer een succesvol concept neerzetten en daarmee mensen blij maken. Dat vind ik het allerleukste om te doen. En de inkomsten natuurlijk, want daar kan ik dan weer een stukje onafhankelijkheid mee kopen.”

Iedereen is een winnaar

Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten wil Sander niet, wél voor een kwartje. “Ik ben niet de moeilijkste, wel de gezelligste, haha!” Zijn ijsbusiness moet vooral een leuke handel zijn, voor iedereen. “Er moeten alleen maar winnaars zijn. Ik moet winnen, de partij met wie ik samenwerk moet winnen, en vooral de klanten moeten winnen.”

Hoe hij dat doet? Door op elk ijsje gratis discodip te gooien, bijvoorbeeld. Of door een nieuw bolletje te scheppen als die op de grond valt. “Wat maken die paar centen nou uit? Als iedereen blij en tevreden is, zie je op de lange termijn nog meer business. Ik doe graag zaken op een duurzame manier, voor de lange termijn, en dat merken mensen ook.”

Of hij voor altijd in de ijsbusiness wil blijven weet Sander nog niet. Wel is hij kraakhelder over zijn ambities: hij wil aan zee wonen, en zijn eigen zaak openen. “Een pannenkoekenhuis, biologische patatzaak of een Italiaanse broodzaak: ik weet het nog niet. In ieder geval iets dat lekker is.”

Portemonnee vergeten? Betaalverzoek

Sander gebruikt regelmatig de app van ING tijdens zijn werk. Waarom? Mensen vergeten nog wel eens hun portemonnee, maar hun telefoon nooit. Met een betaalverzoek vanuit zijn ING app kan hij de klant laten betalen, bij welke bank de klant ook zit. Snel en makkelijk.

Lekker bezig

Doen wat je wil doen. Dat is waarom je onderneemt. Gewoon lekker bezig zijn en blijven. Op eigen kracht en soms met een beetje hulp, met handige tips of inspiratie bijvoorbeeld. Meer weten over hoe ING ondernemers als Sander helpt om lekker bezig te blijven? Check dan ING.nl/zakelijk/lekkerbezig.

Meer artikelen lezen over bijzondere ondernemers en bijzonder ondernemerschap? In deze reeks vind je inspirerende praktijkvoorbeelden. ING is partnerexpert van Business Insider Nederland.


Advertisement