Luxemburg staat klaar om banken en andere financiële bedrijven uit Londen weg te lokken als het Verenigd Koninkrijk werkelijk beslist om de EU te verlaten. Tegelijkertijd gaat een ‘Brexit’ de Luxemburgers waarschijnlijk ook honderden miljoenen kosten.

Tussen Luxemburg-Stad en het vliegveld staan tegenwoordig hypermoderne kantoren die nog maar net af zijn. Ze moeten een nieuw financieel hart van Europa gaan worden, voorspelt bankier Jean-Michel Paul op Bloomberg. Een Brexit zou daarvoor best handig zijn.

Groot-Brittannië krijgt voor het eind van 2017 een referendum voor de kiezen: wil het in de EU of erbuiten? Een afscheiding zou een flinke klap betekenen voor de EU, beschreef een Duits rapport voor de zomer. De economie zal in het ene land iets meer krimpen dan in het andere. In Luxemburg is de klap groot – alleen Ierland zal meer krimpen, verwachten de onderzoekers. 0,8 procent van het bbp kost een Brexit voor Luxemburg. Voor 2013 komt dat neer op 362 miljoen euro.

Banken willen misschien verhuizen

Tel daarbij op dat de overgebleven landen de afdracht van de Britten zullen moeten compenseren. Voor Duitsland komt dat neer op 2,5 miljard euro per jaar. Luxemburg komt er nog makkelijk vanaf: 28 miljoen euro.

Dus een buffer kan Luxemburg wel gebruiken. Het land is daarom nu al bezig zich te profileren als financieel centrum – mede dankzij enorme belastingvoordelen. Dat lijkt effect te hebben. JPMorgan denkt erover om zijn hoofdkwartier in Europa te verplaatsen van Londen naar Luxemburg. Zelfs HSBC, een bank met Schotse wortels, zou de stap naar het vasteland overwegen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl