De affaire rond de LuxLeaks heeft druk gezet op gunstige belastingdeals die in Luxemburg worden afgesloten. Maar daar zouden Luxemburgse belastingambtenaren en multinationals weer wat op hebben gevonden.

Dat meldt de Belgische krant De Tijd, op basis van gesprekken met diverse topfiscalisten.

De status van Luxemburg als ‘belastingparadijs’ kwam ernstig in het geding na de publicatie van de zogenoemde LuxLeaks in 2014, een reeks documenten waaruit bleek dat multinationals wel erg gunstige deals konden afsluiten met de belastingdienst in Luxemburg.

Inmiddels hebben belastingambtenaren in Luxemburg en vertegenwoordigers van bedrijven voor aan andere aanpak gekozen, aldus De Tijd. “De fiscus geeft groen licht voor verregaande belastingconstructies, maar het bedrijf noch zijn adviseurs mogen de toezegging op papier mee naar huis nemen. Ze moeten erop vertrouwen dat de fiscus woord houdt.”

De Belgische minister van Financiën Johan van Overtveldt wil weten of de geruchten kloppen, want dat zou niet stroken met de belofte van Luxemburg om transparant te zijn over belastingafspraken met multinationals.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl