Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:43

In een Angolese mijn is een zeer grote roze diamant gevonden, die volgens de exploitant de grootste roze diamant van de afgelopen 300 jaar is. De edelsteen heet The Lulo Rose, vernoemd naar de mijn waar de vondst is gedaan.

Het gaat om een diamant van 170 karaat, ongeveer 34 gram, van het type IIa, wat wil zeggen dat het de zuiverste soort is. In de Lulo-mijn van de Australische exploitant Lucapa Diamond Company zijn tot nu toe de twee grootste diamanten van Angola ooit gevonden. De nu gevonden roze diamant is de 4-na grootste en een van de 27 diamanten van meer dan 100 karaat uit de mijn.

In een persbericht noemt de Angolese mijnbouwminister Diamantino Azevedo de vondst spectaculair. “Deze vondst blijft Angola profileren als een belangrijke speler op het wereldtoneel voor diamantmijnbouw”. Azevedo noemt de bijzondere diamant een voorbeeld van “het potentieel en de beloningen voor inzet en investeringen in onze groeiende diamantmijnbouw”.

De edelsteen zal worden verkocht op een internationale veiling. De regering van Angola is als partner betrokken bij de mijn en zal dus meeprofiteren van de verkoop van The Lulo Rose.

Om de volledige waarde van de diamant te verwezenlijken moet die eerst geslepen en versneden worden, waarbij de helft van het gewicht verloren kan gaan.

De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star, van 59,6 karaat, die in 2017 voor 71 miljoen dollar is geveild.