• Louis van Gaal is een wereldcoach en een geboren leider.
  • Sinds kort heeft hij nog iets toegevoegd aan zijn magische cocktail: de lach.
  • Strategisch adviseur Diederik Heinink gaat in op het nieuwe geheime wapen van Van Gaal.

COLUMN – Veni, vidi, vici. Voetbal is oorlog, zei Rinus Michels al. En Louis kwam, zag en overwon. Voorlopig in ieder geval.

Zijn nieuwe geheime wapen? De lach. Iets waarvoor hij tot voor kort niet bekend stond.

Maar Louis leert elke dag. “Evolutie”, noemde hij het in een klassieke sneer op een vraag van Telegraaf-journalist Valentijn Driessen.

Van Gaal is een wereldcoach en een geboren leider. Dat wisten we al. Hij heeft een uitgesproken visie op voetbal, communiceert kraakhelder en is vooral goed in het managen van ego’s. Omdat hij geen ego’s accepteert.

Dat is best meegenomen als je te maken hebt met toptalent dat bij Barcelona, Liverpool en andere topclubs speelt. En het werkt. Maar nu heeft hij dus nog iets aan zijn magische cocktail toegevoegd.

Spelvreugde met de lach als voornaamste symptoom. Lachende spelers en een lachende coach.

Ik heb Van Gaal nog nooit zo vaak zien lachen in de interviews als rond de laatste wedstrijden. Net als de spelers. Ze dartelen als F'jes in een weiland.

Natuurlijk is het de lach van de winnende coach. Maar het is veel meer dan dat. Daarom weet ik zeker dat Van Gaal hier de afgelopen jaren bewust over heeft nagedacht. En het er met zijn vrouw Truus over heeft gehad.

Zo is de lach mede de oorzaak van het succes van het Nederlandse elftal tot nu toe. Van Gaal weet dat lachen leidt tot meer lachen. Een team vol zelfvertrouwen en een duidelijk doel verricht wonderen. Dat wordt weer een mooi WK.

Dat zouden meer leiders moeten doen, dacht ik meteen. Politici en CEO’s voor de camera, of aan de talkshowtafel: zorg voor een positieve basishouding.

Humoronderzoeker (ja, het bestaat) Dick Zijp meldde in het AD dat het lachen ons een beetje is vergaan gedurende corona. Door het gebrek aan sociaal contact.

Nu de 1,5 meter vervalt, gaan we dus meer lachen als het goed is. Louis nam al een voorschot.

Dus leiders in de politiek en bedrijfsleven: doe er je voordeel mee, voor de camera, op het podium of in de Zoom-call. Wel een beetje gemeend natuurlijk. Lachen omdat je het leuk vindt wat je doet en gelooft in wat je doet en gaat zeggen.

Een lach liegt niet. En vooral: hij werkt aanstekelijk. Dus: meer ruimte voor de kracht van de lach.

Diederik Heinink is oprichter van East en adviseert bedrijven en leiders over hun positionering en bedrijfsstrategie. In de afgelopen jaren was hij veel actief in de finance en techsector. Hij werkte onder andere voor ING, Randstad en veel internationale scale-ups en mid-corporates.