Een looneis van 10 procent is zeer goed te verdedigen. Zeker nu zo veel bedrijven hun prijzen extra verhogen en hiermee recordwinsten boeken. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de uitspraken van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Rabobank-rapport over ‘graaiflatie’.

“We laten ons niet weerhouden door onnodige bangmakerij over een nog hogere inflatiedreiging. Het zijn de typisch elitaire uitspraken van DNB-bestuurders die geen idee hebben wat er op de werkvloer en onder gewone mensen leeft. Die lonen moeten gewoon omhoog. Wij blijven daarom strijden voor 10 procent loonsverhoging”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

DNB-president Knot zei zondag in het tv-programma Buitenhof te vrezen voor een zogeheten loon-prijsspiraal als de vakbonden hun zin krijgen en de lonen met 10 procent of meer omhoog gaan. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. Om de inflatie in die situatie tegen te gaan zal de rente volgens hem dan dusdanig verhoogd moeten worden waardoor de economie in een recessie kan belanden.

“Ik heb eerder aangegeven dat 6 à 7 procent loonruimte verantwoord is’, zei Knot. “Als de centrale bank geen hulp krijgt van sociale partners en overheid om de inflatie te beheersen, dan zal de rente verhoogd moeten worden waarmee we alle vormen van besteding afremmen. We krijgen dan te maken met een langdurige, hardnekkige inflatie waardoor een veel agressiever monetair beleid nodig is”, aldus Knot zondag in het tv-programma Buitenhof.

Rente ECB moet mogelijk verder omhoog, als inflatie niet onder controle komt

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde afgelopen week de rente opnieuw in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat ging wel minder hard dan voorheen. Er kwam een kwart procentpunt bij tegen een half procentpunt de vorige keer.

Volgens Knot heeft dit effect. "We zien dat het beleid begint te werken. De kredietverlening aan burgers en bedrijven begint moeilijker te worden. We zien dat de huizenmarkt begint om te slaan. Ons beleid werkt met een zekere vertraging, de grootste effecten van wat we tot dusver hebben gedaan, die gaan nog komen", legt de ECB-president uit.

Knot sluit echter niet uit dat als de inflatie niet onder controle komt, de rente verder verhoogd gaat worden tot 5 procent of hoger. Hij benadrukt dat dit niet de verwachting is. "Waar we in Europa gaan eindigen, daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen."

'Gemiste kans' van Knot

De uitspraken van Knot over een mogelijke loon-prijsspiraal leidden ook al tot een reactie van voorzitter Tuur Elzinga van FNV. "Wat een gemiste kans!", tweette hij. "@KlaasKnot had expliciet werkgevers moeten oproepen de #prijzen te matigen, in plaats van harde werkers vragen de looneis te matigen. Hij gaat volkomen voorbij aan de oorzaak van de huidige #graaiflatie!"

Volgens CNV toont recent onderzoek aan dat bijna een op de vijf werkenden moeilijk kan rondkomen, waarbij 14 procent het einde van de maand niet redt. "Veel werkenden dreigen te verdrinken in de hoge inflatie. Onze acties voor een hoger loon worden daarom harder de komende tijd", waarschuwde Fortuin.

Bedrijven kunnen die loonsverhoging volgens de vakbond prima betalen. Zeker nu uit het recente Rabobank-onderzoek over 'graaiflatie' blijkt dat bedrijven hun verkoopprijzen meer hebben verhoogd dan minimaal noodzakelijk zou zijn om hun winstmarge op peil te houden. "Het betekent dat werkenden met een laag inkomen nog meer betalen voor hun levensonderhoud", als Fortuin.

Volgens CNV is de helft van de werkenden bereid te staken voor een hoger loon en 40 procent is bereid om voor langere tijd het werk neer te leggen. Met name in de sectoren voeding, vervoer en industrie zijn volgens de vakbond werknemers bereid om voor langere tijd het werk neer te leggen.

LEES OOK: Looneisen gaan verder omhoog, als bedrijven prijzen blijven verhogen, waarschuwt vakbond