De Londense huizenprijzen zijn in januari met 14 procent scherp gedaald. Dit is volgens economen het gevolg van de onzekerheid die de Brexit met zich meebrengt. Ook speelt de extra overdrachtsbelasting op tweede woningen een rol.

Volgens de Prime Central London Sales Index van Knight Frank daalden de huizenprijzen in hartje Londen in vergelijking met vorig jaar met gemiddeld 6,7 procent. Specifieker: met 14 procent in Hyde Park, 13 procent in Chelsea en 12 procent in Kensington.

Volgens Tom Bill, researchdirecteur Londen bij Knight Frank, zijn de veranderingen in de ‘stamp duty’, de door de minister van Financiën George Osborne ingevoerde extra overdrachtsbelasting, meer debet aan de prijsdaling dan de Brexit.

Osborne verraste investeerders in april 2016 met zijn aankondiging voortaan 3 procent extra overdrachtsbelasting te gaan heffen op tweede huizen. Osbornes beleid is in brede kring sterk bekritiseerd doordat het de fragiele huizenmarkt verder beschadigt.

“Hoewel Brexit en Donald Trump het bredere politieke en economische landschap domineren, moet hun invloed op de Londens vastgoedmarkt niet overschat worden,” aldus Bill. “De hogere overdrachtsbelasting houdt de gemoederen meer bezig dan het vooruitzicht van Artikel 50 dat in maart van kracht wordt.”

Kijk hier hoe de vastgoedprijzen in centraal Londen gekelderd zijn:

Screen Shot 2017 02 08 at 17.08.36

Lees ook op Business Insider

Foto: Knight Frank

Op weg naar herstel?

Bill wees echter op vroege tekenen van herstel zoals een toenemend aantal transacties – dat meestal vooraf gaat aan een stijging van de huizenprijzen. De Knight Frank Exchange stond in januari hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en het jaar daarvoor, en lag koplengtes voor op het tienjaarsgemiddelde voor januari.

Ook de huizenprijzen lijken zich te herstellen. Kijk maar naar dit staatje:

Screen Shot 2017 02 08 at 17.28.42

Foto: Knight Frank

Het toont aan dat de huizenprijzen in januari slechts fractioneel daalden (zie de maandelijkse verandering), wat suggereert dat de prijzen in 2017 kunnen nivelleren.

Het leek er volgens Bill op dat de prijsstijging een dieptepunt ging bereiken. “Er was een afname van 6,7 procent in januari, voor 2017 voorzien we een relatief vlakke markt in termen van prijsherstel.”