Het ligt niet voor de hand dat banken Londen verruilen voor Amsterdam als gevolg van de Brexit.
Dat zei voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een interview met EenVandaag dat donderdagavond wordt uitgezonden.
Buijink sluit niet uit dat andere grote bedrijven Amsterdam wél interessant vinden, maar voor bankiers en verzekeraars is het beloningsbeleid hier waarschijnlijk te sober. “Voor veel bedrijven zijn we een uitstekende poort naar Europa, maar het grote centrum van zakenbankieren wordt Amsterdam niet.”
De Nederlandse bonuswetgeving beperkt de variabele beloning tot 20 procent van het vaste salaris. De Europese wetgeving die in veel andere landen geldt, maximaliseert de bonus op 100 procent.
Amsterdam aantrekkelijk
In aanloop naar het Britse referendum over uittreding uit de Europese Unie vorige week donderdag gaven veel bedrijven aan een vertrek te overwegen bij een Brexit. Ook de grote banken BNP Paribas, Morgan Stanley en JPMorgan sloten een verhuizing van hun kantoren in Londen niet uit.
Consultant René Buck peilde voor het Brexit-referendum de stemming onder Amerikaanse bedrijven met een hoofdkantoor in Londen. Een op de drie ondervraagde bedrijven overwoog hun hoofdkwartier uit Londen te halen en een op de acht zei dat ‘waarschijnlijk’ te zullen doen.
Amsterdam kwam bij 61 procent van de bedrijven als favoriete alternatieve vestigingsplaats uit de bus. Doorslaggevende factoren zijn de nabijheid van Schiphol, de meertalige bevolking en het gunstige belastingklimaat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl