De Nederlandse hypotheekmarkt is volgens de Britse Lloyds Bank gezond. Zo gezond, dat de bank reclame maakt om zijn positie wil vergroten. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Britse Lloyds Bank wil een graantje meepikken van de relatief hoge marges op de Nederlandse hypotheekmarkt. Lloyds bevestigde aan het Financieele Dagblad dat het een campagne aan het voeren is om een groter marktaandeel te bemachtigen op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Lloyds, één van de grootste banken van het Verenigd Koninkrijk, verstrekt sinds 1966 al hypotheekleningen in Nederland, maar was de afgelopen jaren minder actief door de crisis en de situatie op de huizenmarkt. “Nu zien we weer mogelijkheden, zoals die er ook vóór de crisis waren”, zegt directeur marketing Michiel van der Linde tegenover het FD. “Er is meer aanbod, de huizenmarkt trekt aan.”

In de onderstaande grafiek is te zien dat hypotheekmarges in Nederland en België relatief hoog zijn.

(Bron: ECB, klik voor vergroting)

MFI rates

Voor Nederland kan dat (deels) verklaard worden door het feit dat huishoudschulden, die grotendeels bestaan uit hypotheekschulden, hier torenhoog zijn. En dat is te zien in de tweede grafiek, waar huishoudschulden zijn uitgedrukt als percentage van het bbp.

household debt

De Nederlandse is zo groot dat banken dit niet kunnen financieren uit spaargeld of deposito’s, maar obligaties uit moeten geven op de kapitaalmarkt. Dat laatste is vanwege regelgeving doorgaans een duurdere vorm van financiering.

2. Ondertussen is de ECB met piepkleine stappen de Nederlandse hypotheekrente aan het verlagen. De ECB heeft eind vorig jaar een opkoopprogramma voor in obligaties gesecuritiseerde leningen gelanceerd. Tot nog toe heeft de ECB een verwaarloosbaar bedrag van 2,9 miljard euro onder dit programma gekocht, wat in het niet valt ten opzichte van de honderden miljarden euro’s aan staatsleningen die de centrale bank vanaf volgend maand gaat kopen. Dinsdag zei ECB-topman Christian Noyer over de ECB’s aankoop van securitisaties dat er met name Nederlandse hypotheekobligaties zijn gekocht, zo meldt persbureau Bloomberg. Dat zou goed nieuws zijn voor Nederlandse hypotheeknemers als de ECB eens wat vaart zou maken met de aankoop van Nederlandse hypotheekobligaties, waarvan een totaalbedrag van 220 miljard euro uitstaat.

3. Griekenland wil graag noodfinanciering van de eurozone lenen om een Grexit te voorkomen. En de eurozone wil maar al te graag Griekenland geld uitlenen, omdat de consequenties van een Grexit niet te overzien zijn. Toch is er nog steeds geen akkoord, maar wel een heleboel kabaal over en weer.

Waar die ruzie feitelijk om draait is het Griekse begrotingssaldo exclusief de rente op de staatsschuld, die in het geval van Griekenland grotendeels in handen is van de eurozone. De eurozone wil dat de Griekse begroting exclusief de rente dit jaar een overschot laat zien van 3 procent van het bbp, wat uiteindelijk moet oplopen naar 4,5 procent.

De Griekse regering, wijzend op de economie die met een kwart is gekrompen en de humanitaire crisis in het land, wil dit zogenoemde primaire overschot verlagen naar 1,5 procent van het bbp. Dat is een probleem, want volgens denktank Brueghel bedraagt de rente die Griekenland op zijn staatsschuld nu circa 2,6 procent van het bbp. Griekenland vermindert zijn schuldenberg alleen als het primaire overschot uitgedrukt als percentage van het bbp groter is dan de rentebetalingen uitgedrukt als percentage van het bbp.

Wil de Griekse regering zijn zin krijgen, dan moet de eurozone minder rente in rekening brengen en/of moet de Griekse economie harder groeien. Maar dat is nog niet alles. Een lager primair overschot ten opzichte van de rentebetalingen betekent in principe dat Griekenland meer tijd nodig heeft om zijn schuld af te bouwen. En dat betekent dat de eurozone Griekenland langer moet blijven financieren. Dat is politiek moeilijk te verkopen in de rest van de eurozone.

4. Het ECB-bestuur komt woensdag bijeen voor het tweewekelijks overleg over de ELA-noodfinanciering voor Griekse banken. Naar verluidt hebben Griekse banken vanwege de kapitaalvlucht uit Griekenland bijna de volledige 65 miljard euro aan ELA-financiering opgemaakt. Omdat er dagelijks honderden miljoenen euro’s aan vluchtkapitaal Griekenland verlaat, moet de ECB waarschijnlijk al woensdag en anders de komende dagen de limiet van 65 miljard euro verhogen om te voorkomen dat de Griekse banken illiquide worden en omvallen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Zouden de banken niet langer aan hun verplichtingen meer kunnen voldoen, dan moet Griekenland kapitaalrestricties afkondigen en zal spoedig een exit uit de euro volgen. Als we de berichtgeving van persbureau Reuters moeten geloven, heeft de ECB in tegenstelling tot de politici wel het hoofd koel gehouden en het wijze besluit genomen om de ELA-noodfinanciering aan Griekse banken niet af te knijpen.

5. Griekse crisis, wat nou Griekse crisis? De S&P 500 sloot dinsdag 0,2 procent hoger op 2.100,34 punten, het hoogste niveau ooit. En ook op Europese beurzen lijken beleggers te denken dat het wel los loopt met de Grieken. De meeste Europese beurzen staan op winsten van een 0,5 tot 1 procent. De AEX staat hierdoor voor het jaar 10 procent in het groen en kan op het hoogste niveau sinds juni 2008 gaan sluiten.

6. Warren Buffett vindt het wel even welletjes geweest met olie-gerelateerde beleggingen. Uit een melding die Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway bij toezichthouders heeft gedaan, blijkt dat de superbelegger zijn belang in oliereus ExxonMobil aan het einde van 2014 geheel van de hand had gedaan. Een kwartaal eerder had Buffett nog 41 miljoen aandelen Exxon in handen.

7. Zoekt u een baan? Misschien kunt u dan beter naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Daar daalde de werkloosheid in het kwartaal dat eindigde naar 5,7 procent, het laagste niveau sinds het uitbreken van de crisis in 2008. De werkgelegenheid groeide met ruim 100.000 personen, het dubbele van de marktverwachting. Openstaande vacatures bedragen 780.000, het hoogste niveau sinds de cijfers worden bijgehouden.

8. Topman Cees ’t Hart van zuivelconcern Campina zoekt het hoger op. Carlsberg, de op drie na grootste bierbrouwer ter wereld, heeft ’t Hart benoemd als ceo. ’t Hart zal in juni Carlsberg huidige topman Jørgen Buhl Rasmussen opvolgen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl