Apple presenteert dinsdagavond naar verwachting de iPad 5 en een nieuwe versie van de iPad Mini. Vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd begint het persevenement in het Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco.

Het is tabletdag vandaag. De Surface 2 van Microsoft is in de verkoop gegaan, Nokia heeft de tablet Lumia 2520 onthuld en vanavond presenteert Apple nieuwe iPads.

Wat kunnen we verwachten? Allereerst de iPad 5. Die krijgt mogelijk net als de iPhone 5S een 64-bits A7-chip. Ook de vingerafdrukscanner vindt wellicht zijn weg van de telefoon naar de tablet. Het design zal volgens gelekte foto’s meer lijken op dat van de iPad Mini: dunner, lichter, maar wel met een Retina-scherm.

Dat laatste heeft de huidige iPad Mini nog niet, maar daar komt na vanavond mogelijk verandering in. Dan kan de kleine tablet van Apple eindelijk opboksen tegen het de pixeldichtheid van de Nexus 7, de grote concurrent op het gebied van 7-inch tablets.

Beide tablets zijn vermoedelijk verkrijgbaar in nieuwe kleuren. In plaats van een zwarte iPad komt er een donkergrijze en net als de iPhone 5S zullen de Apple-tablets verkrijgbaar zijn in het goud.

Daarnaast komt Apple mogelijk met nieuwe iPods voor de kerstdagen en worden de Macbook Pro en Mac Mini wellicht voorzien van de energiezuinige Haswell-chips van Intel. De Mac Pro gaat hopelijk eindelijk in de verkoop en misschien krijgt Apple TV een opfrisbeurt. En de nieuwste versie van besturingssysteem OS X, 10.9 Mavericks, is mogelijk beschikbaar voor eindgebruikers.

Volg de presentatie van Apple live op Z24. Apple biedt tevens een livestream aan voor gebruikers van Apple TV. Voor Mac- en iOS-gebruikers is de livestream te volgen via de site van Apple.


20.23 uur: Cook vat alles samen

Tim Cook komt weer het podium op en somt alle aankondigingen op: OS X 10.9 Mavericks, app-updates, nieuwe MacBook Pro's, de iPad Air en iPad Mini met Retina-scherm. Geen nieuwe iPods dus. En geen Apple TV. En geen covers met toetsenborden.

En dat was het, na 1 uur 24 minuten.  Cook bedankt het publiek.

20.16 uur: iPad Mini met Retina-scherm

Eindelijk! Een Retina-scherm voor de iPad Mini. Met 2048 x 1536 pixels is de resolutie even hoog als het scherm van de iPad Air. Ook de A7-chip van binnen en een batterijduur van 10 uur. De camera is dezelfde als die in de iPad Air. De nieuwe iPad Mini is dus eigenlijk een iPad Air, maar dan kleiner.

399 euro voor de WiFi-versie. Vanaf eind november verkrijgbaar in Nederland. De oude iPad Mini zakt in prijs naar 299 dollar.

Er zijn ook nieuwe Smart Covers aangekondigd in diverse kleuren, evenals de nieuwe 'full-wrap' cases, respectievelijk 39 en 79 dollar.

DSC_0628

19.42 uur: iPad Air

Na bijna een uur valt voor het eerst het woord iPad. Tim Cook komt terug op het podium. Eerst wat getallen. Er zijn meer dan 170 miljoen iPads verkocht. Meer dan 475 duizend apps zijn specifiek gemaakt voor iPads.

Phil Schiller komt weer terug om de nieuwe iPads aan te kondigen. Apple zet de vier iPads tot nu toe achter elkaar. Duidelijk hoe weinig er aan het ontwerp is veranderd. De nieuwe iPad wordt volgens Schiller de grootste veranderingen tot nu toe.

Er zijn zoveel veranderingen dat de tablet een nieuwe naam heeft bedacht: de iPad Air. De rand is 43 procent kleiner en de iPad Air is slechts 7,5mm dik, 20 procent minder dan de vorige versie. Het gewicht: iets meer dan 450 gram.

Van binnen: de A7-chip, de M7-coprocessor net als in de iPhone 5S. Tot acht keer sneller en 72 keer betere grafische prestaties, aldus Schiller.

De camera blijft hetzelfde: 5 megapixels, 1080p Facetime camera. De accuduur is 10 uur. Verkrijgbaar in de kleuren zilver-wit en space gray-zwart.

De iPad Air vervangt de vorige iPad en kost 499 dollar voor de 16GB-versie. Vanaf eind november verkrijgbaar in Nederland.

De iPad 2 is het eerstvolgende model en blijft geprijsd op 399 dollar. Apple kan dus blijkbaar een iPad met Retina-scherm niet voor minder dan 500 dollar aanbieden.

En oh, geen vingerafdrukscanner zoals in de iPhone 5S.

19.42 uur: iWork

Door met iWork, het kantoorsoftwarepakket van Apple. De programma's zijn helemaal opnieuw geschreven voor de Mac en zijn nu volledig compatibel met iOS, Mac en het web. Numbers kent onder meer een volledig nieuwe user interface, Keynote kent nieuwe effecten en animaties, waar de huidige presentatie op loopt.

Nog een update: met iWork kun je nu samenwerken aan documenten, zoals bij Google Drive al een hele poos kan.  Roger en Phil van Apple laten met z'n tweeën zien hoe het werkt.

Alle iWork-apps zijn gratis bij aankoop van een nieuwe Mac of iOS-apparaat. Ook de update zelf is vanaf vandaag gratis te downloaden. Uitkijken, Microsoft!

 

 

19.42 uur: iLife

Meh, drie kwartier verder en nog steeds geen nieuwe iPads. Eddy Cue komt het podium op om software-updates aan te kondigen. Nieuwe versies van iMovie, iPhoto en Garageband voor iOS en Mac. Hij demonstreert de nieuwe features. Nu wordt een live demo getoond van de nieuwe update in Garageband. iCloud laat je nu een liedje starten op iOS en openen op een Mac. Alles updates zijn vanaf vandaag gratis beschikbaar. iLife is tevens gratis bij de aankoop van een Mac of iOS.

19.32 uur: Mac Pro

Nu de Mac Pro, die al op de ontwikkelaarsconferentie WWDC afgelopen zomer werd aangekondigd. Het cilindervormige ontwerp is acht keer kleiner dan het vorige model. Binnenin: een Xeon E5 met 12 cores, 1866MHz DDR3 ECC memory, twee AMD FirePro GPUs, tot 1 TB flashbased memory, Thunderbolt 2, maximaal 3 4K displays, incl 1 HDMI 1.4 4K TV. Het is een monsterlijke machine, zoveel is duidelijk. Het prijskaartje: 2999 dollar voor het goedkoopste model.

Er wordt nog even stilgestaan bij de energiebesparingen van de nieuwe Mac Pro en er wordt een video getoond van het ontwikkelproces. De Mac Pro wordt in elkaar gezet in de VS. Meer dan 2000 mensen in meer dan 20 staten werken eraan mee.

19.26 uur: Macbook Pro

Phil Schiller komt het podium op om nieuwe Macbook Pros aan te kondigen. De 13-inch en 15-inch modellen met Retina-scherm krijgen een opfrisbeurt. De energiezuinige Haswell-chip van Intel is ingebouwd, waardoor de 13-inch versie van de Macbook pro 9 uur lang meegaat op een oplaadbeurt. De 13-inch versie kost 1299 dollar, 200 dollar minder dan het vorige model. Dat doet Apple bijna nooit, in prijs zakken. DSC_0302 De 15-inch versie heeft een losse grafische processor en gaat 8 uur mee op een oplaadbeurt. De prijs: 1999 dollar, ook 200 dollar minder dan het vorige model. DSC_0310 Beide modellen zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de VS.

19.19 uur: iBooks en Maps

Notificaties zijn ingebouwd in Mavericks, dat ook over twee nieuwe apps beschikt: iBooks en Apple Maps. En nu komt het: Mavericks kost niks! Waar Apple in het verleden geld vroeg voor een update, is 10.9 Mavericks gratis beschikbaar voor OS X-gebruikers. Vanaf vandaag. Het maakt daarbij niet uit vanaf welk OS je komt.

 

19.10 uur: Mac OS X Mavericks

Zoals gebruikelijk somt Cook de hoogtepunten van Apple op. De Mac is volgens hem nog ongeëvenaard, zowel qua hardware als software. Craig Federighi, de rijzende ster bij Apple, krijgt het woord om te vertellen over de nieuwste versie van OS X.

Je kunt tot een uur langer browsen en 90 minuten langer video kijken op een Macbook Air met Mavericks.

Een nieuwe functionaliteit die Compressed Memory heet comprimeerd ongebruikte gegevens. Zo past er 6GB aan data in werkgeheugen van 4GB.

19.00 uur: Daar gaan we

Eerst een video. Tim Cook het podium op. We beginnen met cijfertjes, zoals gebruikelijk. Apple heeft er 9 miljoen verkocht in het eerste weekend. Dat wisten we al. En weer een video.

Cook vertelt over iOS 7, de nieuwste versie van Apple's mobiele besturingssysteem. 64 procent van de iPhones draait nu op iOS 7. Vijf dagen na de lancering draaide iOS 7 al op 200 miljoen apparaten.

Er zitten inmiddels meer dan een miljoen apps in de App Store en gebruikers hebben meer dan 60 miljard keer een app gedownload. Ontwikkelaars hebben al meer dan 13 miljard dollar verdiend aan de App Store.

De grafische prestaties zijn tevens verbeterd. Mavericks kan meer geheugen van de grafische processor gebruiken als dat nodig is.

18.58 uur: Android is er ook!

 

18.53 uur: Goedkopere iPad?

Voor de lancering van de iPhone 5S en iPhone 5C waren er veel geruchten over een goedkopere telefoon van Apple. Dat bleek niet zo te zijn. Apple blijft de BMW onder de smartphones. Ook nu zijn er weer geruchten over een goedkopere iPad. De iPad Mini zou mogelijk goedkoper worden om de strijd aan te gaan met de Nexus 7 van Google. Als je het mij vraagt, lijkt me dat onwaarschijnlijk. Misschien dat ze de oude iPad Mini nog in de verkoop houden tegen een lager prijskaartje.

18.48 uur: Marktaandeel Apple daalt

Apple heeft zijn marktaandeel op de tabletmarkt zien dalen in de afgelopen twaalf maanden. In het tweede kwartaal van 2012 had Apple nog meer dan 60 procent van de markt in handen met de iPad. In april, mei en juni van dit jaar is daar nog 32,4 procent van over, volgens marktonderzoeker IDC.

18.41 uur: Tim Cook heeft er zin in

Apple-topman Tim Cook kijkt uit naar de keynote van vandaag.

 

18.36 uur: Hints in de uitnodiging?

Apple verstuurde vorige week de onderstaande uitnodiging aan de pers.

apple-uitnodiging

Wat kunnen we hieruit opmaken? Dat Apple een hoop dingen wil laten zien. Nieuwe iPads, iPods, Macbooks, etc. De gekleurde blaadjes kunnen betekenen dat de iPads in meerdere kleuren verkrijgbaar zullen zijn. Maar het kan ook gewoon een verwijzing zijn naar het jaargetijde: de herfst. The Unofficial Apple Weblog ging nog iets dieper op de uitnodiging in en vond verborgen hints. Sommige zijn vergezocht, maar andere aanwijzingen klinken geloofwaardig.

Hoe zat het in het verleden? The Verge analyseerde de uitnodigingen die Apple in eerdere jaren verstuurde. Van de aankondiging van nieuwe iPod, de eerste iPhone tot aan de lancering van de iPad. Conclusie? We weten het niet.

18.32 uur: Alternatieven voor de iPad

Apple brak een nieuwe markt open met de eerste iPad in 2010. Maar inmiddels zijn er meerdere fabrikanten die tablets hebben gemaakt. Nrc.nl zette de populairste alternatieven voor de iPad op een rij. Wat hebben de tablets van Samsung, Microsoft, Asus en anderen te bieden?

18.30 uur: Nog een half uur te gaan!

Over een half uur begint het iPad-evenement van Apple in het Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco. Aan de foto's te zien is het een bewolkte dag.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl