Marlies Dekkers spant een bodemprocedure aan tegen het lingeriemerk Sapph en wil bovendien dat Livera de lingerielijn van Yolanthe Cabau van Kasbergen uit de winkels haalt. Dat heeft haar advocaat Charles Gielen donderdag gezegd.

Volgens Gielen lijkt een aantal bh’s en broekjes van Sapph te veel op de exclusieve ontwerpen van Marlies Dekkers.

Ook de onlangs geïntroduceerde lingerielijn van Yolanthe Cabau van Kasbergen en de collectie van het bedrijf Syl Design zouden sterke gelijkenissen met de ontwerpen van Dekkers vertonen.

Dekkers’ strijd tegen Sapph duurt al wat langer. De ontwerpster had haar concurrent een ultimatum gesteld om voor woensdagmiddag 17.00 uur alle lingerie uit de handel te halen.

Nu dat niet is gebeurd, bezorgt de deurwaarder donderdag een dagvaarding bij de firma Sapph. Syl Design en Livera hoeven nog niet naar de rechter. Wel hebben zij een aangetekende brief van de advocaten van Dekkers gekregen.

Dekkers eist van Sapph een schadevergoeding en vordert een afdracht van de genoten winst. Ze vindt dat Sapph haar auteursrecht schendt en verwarring schept bij het publiek.

De rechtszaak zal dienen voor de rechtbank in Zwolle. “We hebben voor een bodemprocedure gekozen, omdat we in een keer grondig willen uitzoeken hoe het zit en daar meteen een schadevergoeding aan kunnen koppelen,” zegt Gielen.

Lees ook op Business Insider

Topman Rob Heilbron van Sapph ontkent dat er sprake is van namaak.

‘Marlies Dekkers is zonder meer een trendsetter, dat ontken ik niet en Sapph volgt gewoon de bandjestrend. Zo zit deze industrie nu eenmaal in elkaar en dat zullen we blijven doen. Dekkers houdt me niet tegen,” zegt Heilbron, voormalig mede-eigenaar van het merk O’Neill.

Hij zegt dat er naast Sapph, Livera en Syl Design nog veel meer bedrijven zich laten inspireren door de bandjes van Marlies Dekkers.

Als reactie op de juridische stappen van Dekkers, doet Heilbron op zijn beurt aangifte tegen Dekkers wegens bedrijfsspionage.

“Een van haar medewerkers probeerde tijdens een lingeriebeurs in het Britse Harrogate een bedrijfsmap van Sapph te stelen”, zegt Heilbron. “Als Marlies wat van me wil hebben, kan ze het me ook gewoon vragen.”