De provincie Limburg gaat het openbaar vervoer gunnen aan Arriva. Deze vervoerder mag vanaf volgend jaar december vijftien jaar lang het busvervoer in Limburg en de vier regionale spoorlijnen verzorgen. Met de gunning is een bedrag van 2 miljard euro gemoeid.

In februari had het provinciebestuur NS-dochter Abellio aangewezen als vergunninghouder. Maar Limburg kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Het kreeg namelijk geheime informatie van een oud-directeur van vervoerder Veolia, de huidige verantwoordelijke voor het Limburgse ov.

Arriva kwam als nummer twee uit de aanbesteding voor het ov in Limburg, na Abellio.

De provincie stond voor de keus om of Arriva het ov te gunnen, of de aanbesteding helemaal over te doen. Maar Abellio was voor vervoersgedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) geen partij meer. Sterker nog: de provincie wil bij Abellio een schadeclaim indienen, liet ze dinsdag weten.

Bezwaar Veolia

Er was nog een derde partij die aan de aanbesteding heeft meegedaan: huidig vervoerder Veolia zelf. Die gaat bezwaar maken tegen de concessie, zei een woordvoerster woensdag in een reactie. Veolia vindt namelijk dat de hele aanbesteding over moet omdat die oneerlijk is verlopen.

Van der Broeck: "Veolia heeft een aanbieding gedaan die meer kostte dan het maximumbudget. Daarom hebben we dat bod meteen terzijde gelegd. De vastgestelde onregelmatigheden door Abellio hebben daar niets mee te maken."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl