De Nederlandse zonne-autofabrikant Lightyear stopt met de productie van het premium model Lightyear 0 van 250.000 euro. De fabrikant laat weten er vanwege “vele uitdagingen” in de laatste maanden voor te hebben gekozen “alle aandacht en middelen” volledig te gaan richten op de Lightyear 2, het betaalbare model voor een breder publiek.

“Helaas hebben we deze beslissing moeten nemen”, zegt CEO en medeoprichter Lex Hoefsloot. “Het hele proces van het ontwikkelen van de Lightyear 0 heeft ons de afgelopen jaren vele waardevolle lessen geleerd, maar we gaan nu al onze energie richten op de Lightyear 2 om te zorgen dat die op tijd beschikbaar wordt voor onze klanten”.

Het in Helmond gevestigde Lightyear laat het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de Lightyear 0 failliet gaan. Het model ging eind november in productie in een fabriek in Finland met in eerste instantie een auto per week, maar dat zou in de loop van dit jaar opgevoerd worden. Oorspronkelijk kostte de auto zo’n 120.000 euro, maar door onder meer dure onderdelen liep dat op tot 2,5 ton.

‘Geen lichtvaardig genomen beslissing’

De beslissing om te stoppen met de Lightyear 0, de eerste in productie genomen zonne-auto ter wereld is “niet lichtvaardig” genomen, schrijft de fabrikant, omdat het “flinke gevolgen heeft voor iedereen die deze reis met ons is begonnen”. Het gaat dan om “onze eigen medewerkers die elke dag hard werken om onze zonne-mobiliteit werkelijkheid te maken”, maar ook om “onze investeerders, klanten, leveranciers en de overheid”.

Van het volgens planning in 2024 of 2025 op de markt verschijnende massamodel Lightyear 2 zijn volgens Hoefsloot al 21.000 exemplaren besteld en hebben nog eens meer dan 40.000 mensen op een wachtlijst ingetekend om hun interesse kenbaar te maken. De zonne-auto gaat minder dan 40.000 euro kosten en krijgt een actieradius van ongeveer 800 kilometer.

Lightyear haalt de meeste van zijn investeringen uit Nederland. In september wist het bedrijf nog 81 miljoen euro aan binnenlandse investeringen op te halen.

LEES OOK: Dit zijn enkele van de Nederlandse blikvangers op techbeurs CES, met onder meer maker van elektrische auto’s met zonnepanelen Lightyear