De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag vlak tot licht hoger geopend. Beleggers moesten het doen zonder nieuwe werkloosheidscijfers.
De graadmeters lijken daarmee een voorzichtige poging te ondernemen om wat te herstellen van de stevige verliezen een dag eerder. De aanhoudende impasse tussen de Democraten en Republikeinen over de begroting blijft echter boven de markt hangen.
De Dow-Jonesindex noteerde na enige minuten handelen bijna onveranderd op 14.995 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1679 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,2 procent tot 3779 punten.
Geen zicht op economische cijfers
Normaal gesproken zou de handel vandaag vooral in het teken staan van het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Het officiële banencijfer stond voor vrijdag op het programma, maar is vanwege de sluiting van de overheidsdiensten in de VS tot nader order uitgesteld.
Als de ‘shutdown’ langer duurt komen nog veel meer statistieken in gevaar.
Niet alleen de publicatie van gegevens is namelijk opgeschort, ook de verzameling ervan ligt stil zolang de overheidsdiensten gesloten zijn. Zo komt het volgende banenrapport, dat voor 1 november op de agenda staat, in gevaar als onderzoekers niet halverwege deze maand op pad kunnen voor de enquête waarop het werkloosheidscijfer wordt gebaseerd.
Ook de inflatiecijfers staan onder druk, liet een onderzoeker van George Mason University weten aan The Wall Street Journal. Die cijfers worden gebaseerd op waarnemingen van ambtenaren die in duizenden winkels prijzen in de gaten houden. ,,Je kunt niet een winkel inlopen en vragen wat een product een paar weken geleden kostte'', schetste de onderzoeker het probleem.
De Ameikaanse minister van Financiën Jack Lew waarschuwde dat de regering geen extra maatregelen achter de hand heeft om de dreigende overschrijding van het schuldenplafond verder uit te stellen. De Amerikaanse overheid loopt half oktober tegen de limiet aan de staatsschuld op. Dat betekent dat als het Congres niet voor 17 oktober instemt met de verhoging van het schuldenplafond, de overheid in geldnood komt en niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl