Homo’s, lesbiennes en biseksuelen in India waren vorige maand dolgelukkig met een baanbrekende uitspraak. Een koloniale wet uit 1860 die seks met iemand van hetzelfde geslacht verbood, is door het Indiase hooggerechtshof geschrapt.

Hoewel die beslissing goed nieuws is voor de LHBT-gemeenschap, is homoseksualiteit in bijna 40 procent van de landen van de Verenigde Naties nog altijd illegaal. Dat blijkt uit gegevens van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association.

Om inzicht te krijgen in hoe LHBT-rechten wereldwijd uiteenlopen heeft Business Insider een serie kaarten gemaakt. Daarop is te zien in welke landen het huwelijk tussen gelijke seksen is toegestaan en waar homoseksuelen nog altijd ter dood veroordeeld kunnen worden.

Het resultaat laat zien dat er, hoewel homoseksualiteit in de meerderheid van de landen niet langer verboden is, nog een lange weg te gaan is wat betreft acceptatie en gelijkheid van LHBT’ers.


Religie is een niet te negeren factor bij deze kaarten. Hoewel het grootste deel van de wereld homoseksualiteit toestaat, zijn de landen waar het nog steeds verboden is overwegend moslimlanden het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

De Associated Press stelt: "Islamitische geestelijken preken in overgrote meerderheid dat seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een zonde is."

De Koran schrijft voor dat homoseksualiteit gestraft moet worden, maar niet hoe. De profeet Mohammed zou in zijn preken explicieter zijn geweest en hebben gesteld dat homo's gedood moeten worden. Daarom is homoseksualiteit in landen die shariawetgeving hebben ingevoerd een zwaar misdrijf.


Vrijwel alle landen waar homoseksualiteit wordt gezien als zwaar misdrijf zijn overwegend islamitisch.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

Nigeria is verdeeld tussen christenen in het zuiden en moslims in het noorden. Alleen in sommige staten in het noorden staat de doodstraf op homoseksualiteit.

Bron: ILGA


In sommige landen waar homoseksualiteit wel is toegestaan, zijn wetten die het toch moeilijk maken om openlijk homoseksueel te zijn.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

In Rusland werd bijvoorbeeld in 2013 een wet aangenomen die "propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties" verbiedt. Het land werpt ook flinke hindernissen op voor hulporganisaties op het gebied van seksuele oriëntatie.

Volgens een wet uit 2012 moeten alle organisaties die geld uit het buitenland ontvangen zich registreren als "buitenlandse agent", anders volgen boetes.

Zo kreeg de organisatie Maximum, die opkomt voor de LHBT-gemeenschap in Rusland, in 2015 een boete van 300.000 roebel (zo'n 4.000 euro) vanwege de weigering zich aan de wet te houden. Zij dachten dat hun werk daardoor ondermijnd zou worden.

Bronnen: Wall Street Journal, IGLA


Slechts 13 procent van de VN-landen heeft huwelijk tussen gelijke seksen gelegaliseerd.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

Een aantal landen, waaronder Italië, Griekenland en Ecuador, staat vooralsnog alleen geregistreerd partnerschap toe.

Bron: ILGA


Australië, Duitsland en Malta waren in 2017 de laatste landen die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht toestaan. Nederland was in 2001 het eerste land waar mensen van dezelfde sekse kunnen trouwen.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

Bronnen: ILGA, Fortune


Buiten Europa en Noord- en Zuid-Amerika zijn er nauwelijks landen waar koppels van mensen van hetzelfde geslacht kinderen mogen adopteren.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland zijn de uitzonderingen op die regel.

"Joint adoption" betekent dat een koppel van hetzelfde geslacht samen een kind kan adopteren. "Second-parent adoption" betekent dat het kind van de partner geadopteerd kan worden, bijvoorbeeld als een van de twee vrouwen van een lesbisch koppel moeder wordt.

Bron: ILGA


Hoewel het te klein is om te zien op de kaart heeft Malta 'genezingstherapieën' verboden, net als eerder al Brazilië en Ecuador.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

Bron: ILGA


Slechts 5 procent van de VN-lidstaten heeft in de grondwet opgenomen dat discriminatie op basis van seksuele oriëntatie is verboden.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

Bron: ILGA


Er zijn een stuk meer landen die maatregelen hebben genomen om discriminatie op de werkvloer op basis van seksuele oriëntatie te voorkomen.

Bron: Shayanne Gal/Business Insider

Bron: ILGA