Elektronicafabrikant LG komt nog dit jaar met een oprolbare OLED-televisie voor in je huiskamer.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf toonde de spectaculaire tv een jaar geleden voor het eerst aan de buitenwereld op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Deze week liet LG op de techbeurs een nieuwe versie van het apparaat zien, die volgens persbureau Bloomberg later dit jaar te koop zal zijn.

Met een druk op de knop komt het OLED-scherm van 65 inch omhoog uit de ‘voet’ van het toestel, een langwerpige kast waarin ook de speakers zijn verwerkt.

Een verkoopprijs is nog niet bekendgemaakt, maar die zal vermoedelijk ook spectaculair zijn. Een normale OLED-tv van 65 inch is nu verkrijgbaar vanaf zo’n 2.000 euro. De oprolbare variant is nog een stukje duurder.

Dit is de Signature OLED TV R 65R9 van LG:


Het lijkt wellicht een nutteloze uitvinding, maar een oprolbaar scherm heeft een paar handige toepassingen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De televisie is uit het zicht als je 'm niet gebruikt, waardoor je geen lelijk zwart scherm meer in de kamer hebt staan of hangen. Hierboven zie je hoe het LG-apparaat eruitziet als het scherm is opgerold.


De oprolbare tv van LG past de schermgrootte aan naargelang de video die je afspeelt.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Het scherm van de LG-televisie kan zichzelf automatisch aanpassen aan de beeldverhoudingen van de video waar je naar kijkt. Zo kun je dus afscheid nemen van die zwarte balken boven- en onder aan je scherm. Ook hier geldt: wellicht geen acuut probleem dat schreeuwt om een oplossing, maar áls je het kunt oplossen, waarom niet?


Ook kun je de tv slechts een klein beetje uitrollen als je alleen muziek wil luisteren of het weerbericht wil volgen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Oprolbare tv's zijn slechts mogelijk met één soort schermtechnologie.

Foto: LG Display

Het enige type scherm dat flexibel genoeg is om op te rollen zoals een poster zijn OLED-panelen.

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. In tegenstelling tot LCD-schermen is er geen achtergrondverlichting nodig, maar geeft elke pixel individueel licht. OLED-schermen zijn daardoor dunner, lichter en rijker in contrast. Uiteraard zijn dit ook de duurste soorten schermen.


Een televisiescherm dat zichzelf uitrolt is een prachtig gezicht. Kijk maar:


LEES OOK: Deze volautomatische broodrobot levert iedere 10 minuten een ovenvers bruin of wit af