De tarieven die netbeheerders mogen rekenen voor de levering van stroom en gas gaan in 2014 omlaag.
De maximumtarieven die regionale netbeheerders van het elektriciteitsnet mogen vragen, gaan volgend jaar met gemiddeld 7 procent omlaag.
Regionale gasnetbeheerders mogen over de gehele linie zo’n 5 procent minder in rekening brengen voor hun aansluitings- en transportkosten. Dit blijkt uit de tariefbesluiten voor 2014 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag heeft gepubliceerd.
Huishouden enkele tientjes goedkoper uit
De totale energienota voor een huishouden gaat volgend jaar waarschijnlijk met enkele tientjes omlaag, zo bleek onlangs al uit een schatting van grote energiebedrijven.
Als gevolg van een voordelige inkoop van energie, pakken ook de variabele leveringstarieven naar verwachting iets gunstiger uit voor de consument. De bedrijven moeten hun definitieve prijzen echter nog bekendmaken.
Lagere tarieven levering stroom en gas
In oktober liet de toezichthouder al weten dat de tarieven komende drie jaar sterk worden verlaagd. Maar wat de consument volgend jaar precies zou moeten betalen, moest toen nog berekend worden.
De tariefsverlaging levert consumenten en huishoudens de komende drie jaar een totale besparing op van 2,1 miljard euro.
ACM bepaalt de maximumtarieven voor het netwerk omdat de netbeheerders werken in een markt zonder concurrentie. Deze tarieven beslaan bij een doorsnee-huishouden een vijfde deel van de totale energierekening.
Netbeheerders verzetten zich
De netbeheerders gaan bij de rechter de tariefsverlaging overigens aanvechten, zo lieten ze eind november weten.
Volgens de netbeheerders neemt hun financieringsruimte door de maatregel af en wordt het lastiger om te investeren in de kwaliteit en de uitbreiding van de netten.
Netbeheer Nederland zegt dat niet is uitgesloten dat de maatregel in de praktijk niet houdbaar blijkt, een situatie die zich eerder heeft voorgedaan. Dat zou betekenen dat de tarieven over 3 jaar weer omhoog moeten. De branchevereniging wil dat er een einde komt aan dit ,,zigzagbeleid” en pleit voor een stabieler tariefverloop.
Netbeheer Nederland stapt namens de regionale netbeheerders naar het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). Landelijk netbeheerder TenneT en de transportpoot van Gasunie doen dat om procedurele redenen op eigen houtje.
Toezichthouder ACM bevestigt dat netbeheerders bezwaar en beroep kunnen instellen tegen de tariefbesluiten. Maar ook dan gaan de nieuwe tarieven per 2014 in eerste instantie toch in, stelt de toezichthouder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl