Miriam Lancewood (33) woont alweer zes jaar in de wildernis van Nieuw-Zeeland zonder enige vorm van luxe. Ze jaagt op dieren als ze vlees wil eten, en woont in een simpele tent met haar dertig jaar oudere man Peter.

Ik spreek de goedlachse Achterhoekse als ze voor de presentatie van haar boek Mijn leven in de wildernis in Amsterdam is en vraag me vooral af: hoe dan? Hoe kun je leven zonder reguliere inkomsten?

Lancewood vertrok na haar studie als 21-jarige naar Zimbabwe om daar als docent te gaan werken. Dat beviel totaal niet. “Ik dacht: ‘Jeetje, ik heb vier jaar gestudeerd om les te geven op een school en nu vind ik het niet leuk. Oeps.’ Op dat moment was ik er nog van overtuigd dat ik de rest van mijn leven les zou geven.”

Ze besloot om te gaan reizen en na een tijdje kwam ze in India Peter tegen. Zij doet op dat moment vrijwilligerswerk, hij is avonturier. Lancewood: “Hij zei: ‘Weet je, je kunt ook leven zonder te werken.’” Er ging een wereld voor Lancewood open.

Zelf werkte Peter enkele jaren als docent op een universiteit in Nieuw-Zeeland. Hij was zijn leven helemaal zat. “Hij vond het werk saai en dacht” het leven gaat aan mij voorbij, wat doe ik in dit gebouw? Hij heeft toen alles verkocht en is met een rugzakje naar India gegaan.”

miriam lancewood nieuw zeeland koken

Peter stelde voor om samen in de natuur te gaan leven en zo geschiedde. “Ik moest een jaar als docent in Nieuw-Zeeland werken voordat ik mocht immigreren en keek hele dagen vanuit het schoolraam naar de bergen. Peter en ik gingen in de weekenden altijd wandelen. Het primitieve leven in de prachtige natuur trok.”

Inkomsten: leven van 40 euro per week

Inmiddels zijn we zes jaar verder en komt het duo hooguit één keer per maand een jager tegen in de natuur. Hoe kom je al zes jaar rond zonder inkomsten en zonder je spaargeld aan te spreken?

Lancewood: "We leven erg goedkoop. Als we inkopen moeten doen ga ik al liftend naar de stad." Doordat ze op deze manier leven, hebben ze amper uitgaven.

"Ik ben altijd heel goed geweest in sparen", vertelt Lancewood. "Zelfs mijn zakgeld zette ik vroeger volledig aan de kant. Al dat geld, ook van mijn baan als lerares, heb ik op de bank gezet en dat wordt geïnvesteerd. Daar krijg ik een beetje rente over, wij leven van die rente."

"Peter heeft hetzelfde voor zichzelf geregeld. In totaal ontvangen we maar weinig rente, ongeveer veertig euro per week, maar daar kunnen wij precies van leven. Zolang we geen huur hoeven te betalen, een hypotheek hebben of verzekeringen. Het geld gaat compleet op aan eten (meel, rijst en bonen) en dat is prima."

LEES OOK: Miriam ging na haar studie ‘even’ reizen, maar woont nu al 6 jaar in de wildernis van Nieuw-Zeeland – dit is haar reisadvies aan 20’ers