De Chinese computerbouwer Lenovo verkocht in het afgelopen kwartaal voor het eerst meer mobiele apparaten dan pc’s. Daarmee lijkt de fabrikant met succes de overstap te hebben gemaakt van pc’s naar smartphones en tablets.

Lenovo nam eind 2004 voor 1,25 miljard dollar de pc-divisie van het Amerikaanse IBM over. Sindsdien nam het marktaandeel van de Chinese pc-maker fors toe. In het afgelopen kwartaal wist het Hewlett-Packard te verstoten van de eerste plek, aldus marktonderzoekers IDC en Gartner.

De wereldwijde pc-markt krimpt echter al vijf kwartalen op rij. Voor Lenovo zaak om minder afhankelijk te worden van de verkoop van personal computers en zich te richten op smartphones en tablets. De markt voor mobiele apparaten blijft immers wel groei vertonen.

Gek genoeg verkocht Lenovo in 2008 juist die divisie voor 100 miljoen dollar om zich te focussen op pc’s. Een jaar later kwam het bedrijf tot inkeer en kocht het het onderdeel terug voor dubbel de prijs.

Chinese markt voor smartphones

Sindsdien gaat het voorspoedig met de mobiele tak. In het afgelopen kwartaal zag Lenovo de smartphoneverkopen met 132 procent toenemen, bleek donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het concern maakte niet bekend hoeveel telefoons en tablets het verkocht, maar duidelijk is wel dat dat gezamenlijke aantal hoger ligt dan het aantal verkochte pc's. De omzet van Lenovo komt overigens wel nog voor 77 procent uit desktops en laptops.

Volgens IDC en Gartner neemt Lenovo inmiddels de vierde plek in op de smartphonemarkt, achter Samsung, Apple en LG. Lenovo verkoopt met name veel smartphones op de snel groeiende Chinese markt.

Op tabletgebied is Lenovo ook de vierde speler, volgens IDC. Het moet Apple, Samsung en ASUS voor zich dulden.

Winst en omzet stijgen

Lenovo boekte in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst van 174 miljoen dollar, omgerekend 131 miljoen euro. Dat is 23 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg met 10 procent tot 8,8 miljard dollar. De winstmarge op de meeste markten ging omhoog.

Lees ook

Lenovo koning van krimpende pc-markt

Nederlandse pc-markt: 25 procent krimp, HP blijft marktleider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl