In 2005 kwam er een LEGO-bouwset naar aanleiding van een film uit de Harry Potter-reeks uit voor 30 euro. Vandaag de dag zijn verzamelaars bereid om meer dan 400 euro te betalen voor die set. Daarmee is deze LEGO-set als investering ruim 13 keer over de kop gegaan.

Steeds meer LEGO-fans zien het speelgoed niet alleen als een consumptieve aankoop, maar ook als een belegging waar je iets mee kunt verdienen. Een studie die afgelopen jaar is uitgevoerd door de Russische Higher School of Economics toont aan dat LEGO-blokjes inderdaad een waardevolle asset class kunnen zijn, signaleert beurssite finanzen.nl.

De auteurs van de studie, Victoria Dobrynskaya en Julia Kishilova, beweren dat LEGO het tussen 1987 en 2015 beter heeft gedaan dan goud, aandelen en obligaties. In deze periode bedroeg het gemiddelde rendement van LEGO-sets naar schatting 11 procent per jaar.

Het grootste risico voor verzamelaars van zeldzame LEGO-sets is LEGO zelf. Het Deense bedrijf schrikt er niet voor terug om zeldzame sets uit het verleden, soms met enkele aanpassingen, opnieuw op de markt te brengen, als daar duidelijk interesse voor is. En dat kan de unieke waarde van oudere LEGO-sets aantasten.

Lees de volledige analyse van LEGO als belegging hier op finanzen.nl