Een winkel met onverpakte, biologische producten: Opgeweckt Noord in Groningen heeft de primeur in Nederland. Na een succesvolle crowdfundingsactie opende dit initiatief maandag zijn deuren.

Rijst of linzen kopen? Bij Opgeweckt Noord kun je dan het beste je eigen pot of fles meenemen. Je weegt de pot, plakt er een sticker op met het gewicht, vult de pot met een product uit een van de dispensers, en bij de kassa wordt het gewicht van de pot van het totaalgewicht afgetrokken. Opgeweckt Groningen maakt het klanten ook gemakkelijk door zelf een uitgebreid assortiment weckpotten te verkopen.

Het opmerkelijke initiatief komt van het koppel Dorothea Piek en Tonny Straatman. Zij lieten zich inspireren door een soortgelijk initiatief in Duitsland. Opgeweckt verkoopt biologische producten, waarbij de twee uitbaters een voorkeur hebben voor producten uit de regio. Via crowdfunding haalden Piek en Straatman 50.000 euro binnen, het dubbele van wat ze nodig hadden om hun startkapitaal compleet te maken.

Lage vervoerskosten

Opgeweckt is relatief goedkoop, wat volgens Piek komt door de lage vervoerskosten. En verpakkingen maken “soms tot wel twee derde van de productkosten” uit, vertelt ze aan AGF. Daar heeft Opgeweckt uiteraard geen last van. Overigens zijn niet alle producten onverpakt: jam en sap komen bijvoorbeeld in glazen (ja, dat dan weer wel) potten of flessen. Na overleg met de leveranciers worden ook de yoghurt en de kwark in glas geleverd.

Ter vervanging van plastic zakjes en folietjes verkoopt Opgeweckt bee’s wraps: doeken met bijenwas, die over een pot kunnen worden geplaatst of waar kaas mee kan worden ingepakt. Piek: “Deze wraps vormen zich om het product en kunnen hergebruikt worden. Ze zijn eenvoudig af te spoelen met koud water.”

Restaurantje en werkplekken

Opgeweckt biedt verder plaats aan een restaurantje en aan flexibele werkplekken, speciaal met de Groningse studentenpopulatie op het oog.

De zoektocht naar geschikt assortiment is nog niet helemaal voltooid, verklapt Piek. Sojamelk ontbreekt nog.  "We zouden heel graag een leverancier vinden die bereid is om biologische sojaproducten aan ons te leveren." In statiegeldflessen, wel te verstaan.