Als je denkt dat je op je dertigste al over je piek heen bent hebben wetenschappers goed nieuws voor je: op het gebied van intelligentie kun je nog uitkijken naar een aantal hoogtepuntjes. Sommige hoogtepunten, als het lezen van iemands emoties of je top van je rekenvaardigheden arriveren pas rond middelbare leeftijd of later.

“Op bijna elke leeftijd worden de meeste van ons beter en slechter in bepaalde dingen,” zegt Joshua Hartshorne, MIT (Massachusetts Institute of Technology) wetenschapper en auteur van een studie over hoe intelligentie verandert terwijl wij ouder worden, tegen Business Insider.

Het team achter de studie stelde vragen aan duizenden mensen tussen de 10 en 90 jaar oud. Er werd gekeken hoe goed deze mensen waren in het herinneren van woorden en gezichten, het leren van namen en hoe goed ze konden rekenen. Het resultaat suggereert dat er ongeacht je leeftijd altijd een nieuwe piek aan zit te komen.


Algemene hersenkracht en het opmerken van details piekt rond je 18e

Foto: Flickr/Francisco Osorio

Met de Digit Symbol Substitution-test meten wetenschappers de algemene hersenkracht. Er kan ook bijvoorbeeld dementie of hersenschade mee worden gesignaleerd.

Bij de test moeten mensen meerdere cognitieve vaardigheden tegelijkertijd gebruiken - onder andere verwerkingssnelheid, concentratie en visuele vaardigheden. De test vraagt om nummers met symbolen te verbinden en is onderdeel van de Wechsler Adult Intelligence Scale, een van de meest gebruikte instrumenten om intelligentie te testen.

Hartshorne gebruikte de test in zijn studie over hoe intelligentie verandert en merkte dat resultaten van kandidaten meestal piekte tijdens hun late tienerjaren.


Het aanleren van onbekende namen piekt als je 22 bent

Foto: Flickr/Peter Burge

Meeste volwassenen zijn  slecht met het herinneren van stukjes informatie zonder context, een fenomeen dat hersenwetenschappers wijden aan de Baker/Baker paradox. Een klassiek voorbeeld is dat het makkelijker zal zijn om een verhaal te herinneren over iemand die bakker is dan de naam van een persoon wiens achternaam Bakker is. Omdat er geen context is om de persoon aan de naam te binden, komt het niet goed in ons langetermijngeheugen.

Jonge mensen zouden hier veel minder last van te hebben. Een andere studie uit 2011 merkte ook op dat mensen het beste namen leren als vroege twintiger.


Rond je 32e ben je het best in het herkennen van gezichten

Foto: Flickr/Antoine K

Het menselijk brein heeft de bijzondere capaciteit om gezichten te herkennen en identificeren. Wetenschappers snappen sinds kort pas hoe dat kan. Gemiddeld piekt onze vaardigheid om gezichten te leren en onthouden kort na je dertigste verjaardag.

De eerste wetenschappers die het herkennen van gezichten aan leeftijd linkte zijn nu zogenaamde 'super-herkenners' aan het bestuderen, mensen met zeldzame en superieure vaardigheden om vertrouwde gezichten te herkennen. Niet toevallig zijn de meeste daarvan begin 30.


Concentratie piekt rond je 43e

Foto: Perzonseo

Moeite met focussen? Een studie uit 2015 van wetenschappers aan de Harvard Universiteit en de Boston Attenion and Learing Laboratory vertelt ons dat concentratie verbetert naarmate je ouder wordt, met een piek rond je 43e.

"Jongvolwassenen excelleren in de flexibiliteit en snelheid waarmee zij informatie opnemen, maar volwassenen van middelbare leeftijd kunnen langdurig gefocust blijven", zegt Joe DeGutis, een van de auteurs van de studie.


We kunnen het best emoties lezen rond de 48

Foto: Virginia State Parks/Flickr

De liefde is niet makkelijk. Een van de redenen daarvoor zou kunnen zijn dat we over het algemeen slecht zijn in het lezen van andermans emoties tot we in onze late veertigste levensjaren terecht komen. Wetenschappers testen dit door duizenden mensen foto's te laten zien van mensen met bepaalde fronsen rond hun ogen en vervolgen de proefpersoon te vragen de emotie in de foto te beschrijven. Mensen rond de 48 deden het hierbij uitzonderlijk goed.


Rekenvaardigheid piekt als je 50 bent

Foto: Shutterstock

Veel mensen geloven dat hun rekenvaardigheden afnemen nadat ze afscheid nemen van school en stoppen met oefenen. Maar niets is minder waar. Volgende keer dat je de rekening bij een restaurant moet delen is het goed om te weten dat je pas rond je vijftigste verjaardag je hoogtepunt bereikt als het gaat om optellen en aftrekken.

Met andere woorden: "Er is misschien geen leeftijd waarbij je goed bent in alles", zegt Hartshorne.


Het leren en begrijpen van nieuwe informatie wordt niet beter tot je 50e verjaardag

Foto: Flickr / Strelka Institute for Media, Architecture and Design

Naast het hoogtepunt van je rekenvaardigheden staat er rond je 50e nog een andere verrassing te wachten. Het begrijpen en leren van nieuwe informatie, historische gebeurtenissen en politieke ideeën optimaliseert zich dan namelijk ook.


Rond je pensioen heb je de grootste woordenschat

Foto: WK Scrabbelen. Bron: REUTERS/Kacper Pempel

Ooit afgevraagd waarom je altijd verliest met Scrabble? Goed nieuws: Je beste Scrabbledagen liggen nog voor je. Uitgaande van meerdere testen over vocabulaire, bereiken we pas de piek in onze woordenschat rond onze 67e verjaardag.