Autoleasebedrijf LeasePlan wil naar de beurs in Amsterdam en Brussel. De voorgenomen beursgang moet ergens in de komende weken plaatsvinden, zo kondigde het Nederlandse bedrijf donderdag aan.

Het is de bedoeling dat er uitsluitend bestaande aandelen zullen worden aangeboden, zowel aan particuliere als aan institutionele beleggers. De stukken zijn nu nog in handen van Lincoln Financing, waarachter een heel consortium zit met onder andere pensioenuitvoerder PGGM.

Veel details, bijvoorbeeld het bedrag dat met de beursgang moet worden opgehaald, volgen later.

LeasePlan: 1,8 miljoen leasewagens in 30 landen

Het in 1963 opgerichte LeasePlan is een van grootste leasemaatschappijen in de wereld, met 1,8 miljoen auto’s in meer dan dertig landen. Topman Tex Gunning ziet in een gang naar de beurs een ,,logische volgende stap” in de ontwikkeling van het bedrijf. LeasePlan is via CarNext.com ook actief op de markt voor tweedehands auto’s. Daarnaast runt het bedrijf een spaarbank in Nederland en Duitsland.

Volgens Gunning is er momenteel duidelijk sprake van een trend waarbij automobilisten overstappen van het bezitten van een auto naar het rijden op een soort abonnementsbasis. Gunning benadrukt dat LeasePlan op dit vlak het voortouw neemt met zowel zijn normale leasetak als het sterk in opkomst zijnde CarNext.com. Hij spreekt van ,,,twee grote groeimarkten”. Interessant gegeven is verder dat LeasePlan naar eigen zeggen al 32 jaar geen verlies meer heeft geschreven.

Het was al langer bekend dat de onderneming een beursgang onderzocht. Maar over wanneer LeasePlan hierover meer ging bekendmaken, werd de laatste dagen nog druk gespeculeerd

Persbureau Bloomberg wist zelfs al op basis van een bron te melden dat LeasePlan bij de beursgang zou mikken op een waardering voor het hele bedrijf van 7,5 miljard euro. Daarover laat LeasePlan zelf beleggers nu nog in het ongewisse.