Een piepkleine Amerikaanse gemeente blijkt automobilisten jarenlang opzettelijk in de val te hebben gelokt.

Highway 301 in Florida loopt slechts 380 meter door de stadsgrenzen van Hampton. Het gehucht (477 inwoners) is makkelijk te missen. Toch schreven politieagenten in dienst van Hampton tussen 2011 en 2012 maar liefst 12.698 boetes uit voor te hard rijden aan nietsvermoedende automobilisten.

De extreme happigheid van Hampton om verkeersovertredingen te beboeten bleek niet het enige te zijn wat er niet klopt in het stadje. De regering van deelstaat Florida wil de gemeente na 89 jaar opheffen, vanwege verregaand wanbestuur, schrijft de New York Times.

Geldmachine

Voor de drie officiële ambtenaren van Hampton (477 ) bleek de gemeente een geldmachine te zijn. De gemeentesecretaris, de onderhoudsmonteur en het hoofd van politie kregen bijvoorbeeld 17 maanden lang geen rekening voor drinkwater. Raadsverkiezingen werden overgeslagen omdat toch niemand in de gemeenteraad wilde zitten, en met de grootste moeite slaagde de raad er afgelopen september in om een burgemeester te kiezen. Die draaide helaas na twee manden de bak in voor drugshandel.

Tienduizenden automobilisten werden staande gehouden in Hampton voor te hard rijden, hoewel ze nauwelijks tijd hadden om vaart te minderen zodra ze de gemeentegrens waren gepasseerd. In 2011 verdiende Hampton 269.000 dollar aan boetes, tegen 197.000 dollar in 2010 en 151.000 in 2012. Toch had het stadje een begrotingstekort.

Heksenjacht

Een ware heksenjacht op snelheidsovertreders werd ingezet: het aantal politieagenten groeide van één naar zeventien, voornamelijk vrijwilligers. Het stukje Highway 301 was de voornaamste bron van financiën voor de gemeente: in de jaren negentig annexeerde Hampton het strookje land opzettelijk om meer inkomsten te hebben. "Toen we de 301 erbij kregen, gingen bij onze politiechef alle remmen los", zegt een oud-burgemeester.

Hampton heeft nu 30 dagen om met een reddingsplan te komen; anders kan het parlement van Florida besluiten de gemeente op te heffen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl