De Nederlandse inflatie is in november uitgekomen op één procent, licht lager dan in de voorgaande maand.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
In oktober was de gemiddelde prijsstijging iets hoger, te weten 1,1 procent. De lagere inflatie in november heeft mede te maken met de daling van brandstofprijzen.
Daling brandstofprijzen drukt inflatie
Zo kostte een liter benzine in november gemiddeld 1,63 euro, het laagste niveau in bijna drie jaar. In oktober 2012 lag de gemiddelde benzineprijs op 1,83 euro per liter. Het verchil van twee dubbeltjes scheelt op een tankbeurt van 25 liter vijf euro.
Zie ook het artikel: prijsdaling aan de pomp, buurlanden verlagen benzineprijzen sterker
De inflatie ligt al bijna het hele jaar rond de één procent, aldus het CBS. "Dit komt omdat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen."
Sinterklaas voordeliger
Ook de inkopen voor Sinterklaas pakken daardoor dit jaar voordelig uit. "Zo zijn typische sinterklaascadeaus zoals chocolade, boeken, dvd’s, parfum en sieraden goedkoper dan een jaar eerder. Alleen speelgoed en snoep werden duurder", meldt het CBS.
Op basis van de Europese meetmethode, waarbij geen rekening wordt gehouden met de kosten van de eigen woning, is de Nederlandse inflatie in november gedaald naar 0,3 procent. Dat is gelijk aan het gemiddelde in de eurozone.
De Europese Centrale Bank mikt eigenlijk op een inflatieniveau van tegen de twee procent. De huidige lage prijzen weerspiegelen de zwakke situatie in de eurozone, waarbij lonen en prijzen per saldo nauwelijks stijgen.
ECB bezorgd over lage inflatie
Donderdagmiddag kom het bestuurd van de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen. Belangrijkste vraag is of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden om de inflatie te verhogen.
Eén van de opties daarbij is het opkopen van staatsleningen van eurolanden met vers geld door de ECB, waarmee rentes verder gedrukt kunnen worden. Maar vooral Duitse centrale bankiers zijn daar huiverig voor. Zij vinden dat regeringen in de eurozone meer moeten doen om de economische groei te stimuleren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl