Huizenprijzen zitten weer flink in de lift. Zogenoemde doorstromers die een oude woning verkopen, kunnen hierbij vaak profiteren van de gestegen waarde van de oude woning bij de aankoop van een nieuw huis. Belangrijk blijft wel wat er met de oude hypotheek gebeurt, vooral met het oog op de hypotheekrente.

Huiseigenaren die bijvoorbeeld een oude hypotheek met een relatief lage hypotheekrente willen meenemen naar een nieuwe woning, moeten extra opletten. Dit wordt de komende jaren waarschijnlijk steeds belangrijker, vanwege een omslag op de rentemarkt die twee jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Tussen 2016 en eind 2021 waren hypotheekrentes relatief laag. Op het dieptepunt kon je langlopende hypotheekrentes zelfs vastzetten voor ongeveer 1,5 procent. Sinds 2022 zijn hypotheekrentes echter fors omhooggeschoten en inmiddels bewegen die al een tijdje op niveaus van rond de 4 procent.

In de grafiek hieronder is te zien voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar hoe de ontwikkeling is geweest vanaf eind 2021 voor hypotheken mét en zonder NHG-verzekering.

Duidelijk is dat het voor huiseigenaren die in de jaren vóór 2022 de hypotheekrente voor langere tijd op relatief lage niveaus hebben vastgezet, het meenemen van de lage rente bij een verhuizing voordelig kan zijn.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep geeft in zijn nieuwsbrief van deze week een paar overwegingen mee om op te letten, als je de lage hypotheekrente van een oude hypotheek wilt behouden. We lichten daar vijf hoofdpunten uit.

1) Timing verkoop oude en nieuwe woning

Als je eerst een nieuwe woning koopt, voordat het oude huis is verkocht, moet je bij de geldverstrekker nagaan of je de oude hypotheekrente kunt meenemen. Van Bruggen geeft aan dat het belangrijk is om dit tijdig te melden. Bij sommige geldverstrekkers kun je de oude rente namelijk niet meer meenemen, als je dit te laat aangeeft.

Omgekeerd moet je ook oppassen als je eerst de oude woning verkoopt en de bijbehorende hypotheek aflost en dan een nieuwe woning koopt. Verder is van belang of de geldverstrekker een bepaalde tijdsperiode hanteert, op het moment dat je de oude hypotheek aflost en de hypotheek voor de nieuwe woning nog moet passeren bij de notaris.

2) Van NHG-hypotheek naar hypotheek zonder NHG

Het kan zijn dat je in eerste instantie een NHG-hypotheek hebt afgesloten. Die dekt onder voorwaarden de aflossing van de restschuld, als huiseigenaren financieel in de problemen komen en de hypotheek niet meer kunnen dragen. Voor NHG-hypotheken geldt doorgaans een iets lagere rente, vergeleken met hypotheken zonder NHG-verzekering.

Maar wat nu als je voor de nieuwe woning een hypotheek zonder NHG-garantie wilt nemen? Er geldt dan sowieso een rente-opslag ten opzichte van de NHG-hypotheek en je moet dan in de voorwaarden voor het meenemen van de hypotheekrente bij verhuizing nagaan hoe dit is geregeld.

3) Hoe zit het met de toetsrente?

Wat bij oude hypotheken een rol kan spelen, is de resterende rentevaste periode als je verhuist. Als die korter is dan tien jaar, rekent de geldverstrekker voor de maximale hypotheek een relatief hoge zogenoemde 'toetsrente' van minstens 5 procent. Dit kan betekenen dat je totale leenruimte lager uitvalt.

Het afsluiten van een nieuwe hypotheek met een langere looptijd op basis van de actuele rente, kan dan soms handiger zijn met het oog op de maximale hypotheek.

4) Scheiding: lage hypotheekrente splitsen kan meestal niet

Van Bruggen wijst er ook op dat in het geval van een scheiding het meestal niet mogelijk is om de hypotheek te splitsen en beide partners een lage hypotheekrente te laten behouden. Bij veel geldverstrekkers mag slechts één van beide partners de lage hypotheekrente meenemen. De ander moet daar dan toestemming voor geven.

5) Toch overstappen naar andere geldverstrekker

Het meenemen van een lage hypotheekrente betekent automatisch dat je bij verhuizing bij dezelfde geldverstrekkers blijft. Echter, als je nog een relatief korte resterende rentevaste periode hebt, en de actuele hypotheekrente van je huidige geldverstrekker is minder aantrekkelijk dan die van de concurrentie, is het wellicht toch het overwegen waard om over te stappen naar een andere geldverstrekker.

LEES OOK: Huizenkopers kiezen vaker voor hypotheek met kortere rentevaste periode