De laatste bouwsteen van een Europese bankenunie staat vrijwel op zijn plaats. Er komt een Europees saneringsfonds voor falende banken.

Het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie wisten hierover donderdag, na een marathonvergadering van 16 uur, een voorlopig akkoord te bereiken, zo meldden bronnen rond de onderhandelingen.

Details over de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt. Voordat er verder aan het akkoord kan worden gewerkt, moeten ook de fractievoorzitters van het Europees Parlement naar het compromis kijken.

Europa wil een gezamenlijk Europees saneringsfonds en een autoriteit voor de ontmanteling van falende banken, om in de toekomst te voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor wanbeleid bij banken. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem schoof woensdag aan bij de onderhandelingen.

Felbevochten compromis

Het voorlopige akkoord is waarschijnlijk een felbevochten compromis tussen de EU-instellingen. Het eerste voorstel van de EU-lidstaten voor het totale systeem van het zogenoemde Single Resolution Mechanism, was in de ogen van het Europees Parlement (EP) te complex.

Daarnaast zouden de lidstaten te veel macht hebben bij het besluit om falende banken te saneren, meende het EP. Bovendien moest het fonds sneller effectief zijn dan eerst voorgesteld.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl