Het kabinet Rutte-3 wil aanbieders van laadpalen verplichten om actuele informatie over prijzen en de beschikbaarheid te delen met derden.

Het idee is dat het zo makkelijker wordt om apps te maken waarmee je met een elektrische auto real time informatie hebt over beschikbare laadpalen.

Er zijn al wel diverse sites die een overzicht bieden van laadpalen, prijzen en beschikbaarheid.

Het moet voor elektrische rijders beter inzichtelijk worden waar vrije laadpalen beschikbaar zijn, hoe snel die opladen en hoe duur stroom daar is.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil de wet aanpassen, zodat alle aanbieders van laadpalen in Nederland verplicht worden die informatie in ‘real time’ te delen.

Deze data mogen aanbieders niet voor zichzelf houden maar moeten ze ook beschikbaar stellen voor bouwers van bijvoorbeeld navigatieapps of prijsvergelijkers. Elektrische rijders hebben zo ook onderweg actuele informatie.

Meer ruimte voor vergelijkingsapps laadpalen

De staatssecretaris wil hen hiermee “zekerheid en vertrouwen” geven. ‘Laadstress’ zou voor veel mensen een drempel zijn om elektrisch te gaan rijden, zegt het ministerie van Infrastructuur.

Lees ook op Business Insider

De regel moet vanaf 1 juli 2021 ingaan en gaat maandag in consultatie. Dat houdt in dat betrokken partijen een reactie kunnen geven op het voorstel.

Hoewel het plan nog door de Tweede Kamer moet, zal dit waarschijnlijk geen belemmering zijn. Het was immers de Kamer zelf die om dit initiatief vroeg.

Nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per vierkante kilometer als in Nederland, zegt het ministerie. Volgens een schatting zijn er in 2021 ruim tweehonderd nieuwe laadpalen per werkdag nodig om het groeiende aantal elektrische auto’s bij te benen.

Het is overigens nu al zo dat er diverse sites zijn met een overzicht van laadpalen in Nederland, prijzen en de actuele beschikbaarheid. Met een beetje zoeken op internet is die informatie vrij eenvoudig te vinden. Het kabinetsplan is daarom vooral een impuls voor appbouwers om makkelijker toegang te krijgen tot de data van verschillende aanbieders van laadpalen.

LEES OOK: Deze 6 elektrische auto’s zijn snel genoeg leverbaar als leaseauto, zodat je profiteert van de lagere fiscale bijtelling in 2020