Mijn grootste nachtmerrie? Wanneer ik ’s avonds laat in mijn badkamer kom en er eentje zie zitten. Harig, zwart, gigantisch – minstens zo groot als mijn hand…

Op zo’n moment ik wil gewoon weten: hoe krijg ik het beest zo snel mogelijk uit mijn douche? Liefst zonder dat ik de spin op minder dan twee meter afstand hoef te benaderen. Daar gebruik ik de stofzuiger voor.

Ik negeer hier even het gegeven dat spinnen uiterst nuttige dieren zijn en beter met een glas gevangen kunnen worden, waarna je ze buiten vrijlaat. Dat is voor mij te veel gevraagd, in het midden van de nacht. En daar ben ik niet alleen in.

Maar zelfs nadat ik de spin heb opgezogen, is er de vervelende, kwellende gedachte… kan zo’n spin eventueel weer uit de stofzuiger kruipen?

Spinnen halen stofzuigerzak niet vaak levend

“Deze vraag wordt ons zeer vaak gesteld”, zegt Reinhild Portmann, woordvoerder van stofzuigerfabrikant Miele. “Spinnen worden, afhankelijk van het stofzuigermodel, met snelheden tot 140 kilometer per uur door de stofzuigermond opgezogen en door de slang geslingerd”, aldus Portmann.

Omdat de slang vaak bochten heeft, bonken de dieren met volle kracht links en rechts tegen de de binnenwanden. "Dus in het algemeen komen ze dood in de stofzak terecht."

Maar meestal is niet altijd. "Je kunt niet volledig uitsluiten dat spinnen na het stofzuigen uit de stofzuigerzak klimmen", zegt spinnenexpert Peter Jäger. Het hangt af van hoe krachtig de stofzuiger is, de grootte en robuustheid van de spin en de inhoud van de zak.

Over het algemeen hebben spinnen echter weinig kans om het opzuigproces onbeschadigd te overleven, zegt ook Jäger: "Meestal verliezen ze bij het ritje door de stofzuigerslang wat benen en raken ze gewond aan hun buik, zodat de dieren sterven." Bovendien is een volle zak met een voornamelijk droge en pluizige inhoud niet bepaald gemakkelijk te overleven. Zelfs eieren zouden er niet in gelegd kunnen worden.

Moderne stofzuigers sluiten automatisch de zak af

Voor wie dit nog niet overtuigend genoeg is: Braziliaanse onderzoekers hebben in 2007 240 spinnen in dienst van de wetenschap opgezogen. Zij ontdekten dat ternauwernood één enkele spin deze achtbaanrit overleefde.

De Brazilianen toonden ook aan dat slechts enkele spinnen gedurende een week kunnen overleven in de 'vijandige' omgeving van een stofzuigerzak. En bovenal hebben bijna alle moderne stofzuigers geen weg terug naar buiten, omdat de apparaten een hygiëneklep of in ieder geval een terugslagklep hebben.

Deskundigen geven nog een extra tip: als de stofzuigbuis tijdens het gebruik meerdere malen kort wordt geblokkeerd, ontstaat er een onderdruk waar zelfs de dapperste spin geen weerstand aan kan bieden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

LEES OOK: Je snuit je neus waarschijnlijk al je hele leven verkeerd — dit is een betere manier