In de VS breekt een tijdperk aan van ongekende corruptie. Dat stelde de Nobelprijs-winnende econoom Paul Krugman maandag. Aanstichter: Donald Trump.

Krugman, die ook columnist is voor The New York Times, koos wederom voor Twitter om een serie commentaren te lanceren. De kans dat Trumps toekomstige regering corrupt zal zijn, is volgens Krugman groot. De voornaamste risico’s schuilen in de enorme infrastructurele plannen en het buitenlandbeleid.

“We beginnen nu – of zijn wellicht al begonnen – aan een tijdperk van een corrupte overheid. Dat is volkomen nieuw in de geschiedenis van de Verenigde Staten.”

Trump wil 550 miljard dollar uitgeven aan de afbrokkelende infrastructuur in de VS. Zijn aanpak volgt een nog niet helemaal helder gecommuniceerd pakket van publiek en privaat geld. Volgens Krugman zou deze route Trump in staat stellen om bedrijven van compagnons of zijn eigen ondernemingen contracten toe te stoppen. 10 miljard dollar zou de aanstaande president kunnen afromen, is Krugmans inschatting.

“Ik verwacht een golf aan privatiseringen en een algehele verschuiving van transparant naar troebel, waarbij gunsten over en weer gaan.”

Trump lijkt niet van plan zijn bedrijven onder te brengen in een ‘blind trust’, zoals voorgaande presidenten vaak deden. In plaats daarvan nemen zijn kinderen de controle over. Maar saillant genoeg had Trumps dochter Ivanka vorige week een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe

En ook politiek kan het beleid van Trump afbuigen naar een veel duisterder pad dan dat van Obama. “Vergeet niet de pro-autoritaire inslag voor wat betreft het buitenlandbeleid. Democratische regimes, bijvoorbeeld in Europa, kunnen in de praktijk geen persoonlijke garanties doen aan de president. Poetins Rusland of Xi’s China, echter, zullen het geen probleem vinden om een enorm zakenpakket naar de opperprofiteur te sturen.”

Het was niet de eerste keer dat Krugman zijn Twittervolgers een paar bezorgde anti-Trump berichten stuurde over het aanstaande beleid.

Hieronder de hele series tweets: