• Er lijkt een einde te komen aan de periode van krimp die de Nederlandse industrie sinds afgelopen jaar teistert.
  • Uit een maandelijkse peiling onder inkoopmanagers in de industrie blijkt dat er in maart sprake was van een vrijwel vlakke ontwikkeling.
  • Positief is vooral dat er weer sprake is van groei bij het aantal nieuwe orders.
  • Lees ook: Nederland exporteert meeste bier in EU, België aan kop met friet

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie heeft in maart verder herstel laten zien van de lange periode van krimp.

De inkoopmanagersindex van Nevi kwam in maart uit op een stand van 49,7, tegen 49,3 in februari. Daarmee is dus nog wel sprake van lichte krimp van de bedrijvigheid, maar die is zeer beperkt. Een stand van 50 of meer wijst namelijk op groei, daaronder op krimp van de industriële bedrijvigheid.

Nederlandse industrie ziet weer groei nieuwe orders

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) nam de productieomvang voor het eerst in een ruim een jaar toe en steeg het aantal nieuwe orders voor het eerst in twintig maanden. De subindex voor nieuwe orders kwam in maart uit op 51,2 punten, wat dus duidt op groei.;

"De lente hangt in de lucht. Voor het eerst sinds twintig maanden groeit het aantal nieuwe orders voor de industrie.

Respondenten van de Nevi-Inkoopmanagersindex van de Nederlandse industrie geven aan dat deels door nieuwe (Europese) projecten en het verbeterde economische klimaat de vraag naar industriële producten is gestegen", zegt deskundige David Kemps van ABN AMRO in een toelichting.

Verder was er volgens de onderzoekers voor de tweede maand op rij sprake van banengroei in de industrie. De Nevi zegt wel dat industriebedrijven nog steeds de voorraden verkleinden en dat er een lichte daling was van het optimisme over de toekomstige productieomvang.

LEES OOK: Stijging van het aantal faillissementen zet door: toename van zo’n 38% in 2024