• Kredietverstrekkers zijn strenger geworden voor midden- en kleinbedrijven die een lening willen en veel zakendoen met de VS, merkt NLInvesteert.
  • Er wordt gevraagd naar hoe omzetverliezen worden opgevangen en hoe lang ondernemers schuldverplichtingen kunnen nakomen.
  • “Banken zijn nu al terughoudend en zullen dat bij aanhoudende onzekerheid alleen maar meer worden”, aldus NLInvesteert.
  • Lees ook: Banken winnen marktaandeel van alternatieve financiers bij mkb-leningen tot €1 miljoen

Kredietverstrekkers zijn strenger geworden voor midden- en kleinbedrijven die een lening willen en veel zakendoen met de VS. Dat merkt NLInvesteert, dat sinds de oprichting in 2015 ruim 1,2 miljard euro financiering heeft geregeld voor het mkb. Directeur Dirkjan Takke zegt dat het platform, waarbij meerdere investeerders zijn aangesloten, scherper selecteert.

“NLInvesteert heeft eerder dit jaar besloten om de kredietcriteria aan te scherpen op het punt van exportafhankelijkheid”, aldus Takke. “Als een ondernemer sterk afhankelijk is van de VS – direct of indirect via andere landen of bedrijven – dan is dat een rode vlag. We vragen dan hoe omzetverliezen kunnen worden opgevangen, en hoe lang de ondernemer zijn schuldverplichtingen kan nakomen als het tegenzit.”

Het aangescherpte beleid bij NLInvesteert is het gevolg van de herverkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten, die een protectionistisch beleid voorstaat. Door de verwachtte hogere handelstarieven als gevolg hiervan, lijkt de export een knauw te krijgen.

Exportbeperkingen treffen Nederlandse bedrijven hard, zo meldde Business Insider Nederland al eerder. Bijna negen van de tien middelgrote bedrijven handelt over de grens, schreef het CBS in november. Vier van de tien MKB-exportbedrijven stelde indertijd bovendien al belemmeringen te ervaren als gevolg van met name handelsbarrières en regelgeving.

Een derde van de totale Nederlandse economie is zelfs afhankelijk van de vraag uit het buitenland, meldde het economisch bureau van ING in november. Al sinds de tweede helft van 2023 is het beeld van de export wisselvallig: groei en krimp wisselen elkaar elk kwartaal af.

100 miljoen uitgekeerd

Afgelopen kwartaal verstrekte NLinvesteert overigens een recordbedrag van 100 miljoen euro aan krediet. Daarmee lijkt NLinvesteert op koers om zijn verstrekte bedrag over 2024 - 287 miljoen euro - te overtreffen.

"We zien dat bedrijven ondanks alles nog kansen zien", zegt Takke. Volgens de directeur is de Nederlandse open economie wel kwetsbaar. De sterke groei komt volgens Takke ook vanwege de terughoudendheid van banken. “De wereldwijde angst voor een recessie maakt banken alleen maar voorzichtiger.”

Hij pleit ook voor overheidssteun voor bedrijven als de situatie voor hen nijpend zou worden. Zo'n steunpakket hoeft niet op het niveau van de coronasteun, meent hij. "Maak gebruik van wat er al is, zoals overheidsgaranties bij kredietverlening. Dat verlaagt de financieringskosten voor het mkb en zorgt ervoor dat kredietlijnen beschikbaar blijven, ook bij tegenwind. Banken zijn nu al terughoudend en zullen dat bij aanhoudende onzekerheid alleen maar meer worden."

NLInvesteert blijkt een stabiel nettorendement van 7,9 procent op de eigen portefeuille aan bedrijven houden, tegenover een marktgemiddelde van 5- tot 6 procent. Volgens Takke ligt zijn bedrijf daarmee op koers, ondanks de economische tegenwind.

Kredietverstrekkers strenger.. of niet?

Het nieuws dat NLinvesteert ziet dat kredietverstrekkers strenger selecteren, staat overigens haaks op eerdere bevindingen van Business Insider Nederland.

Het hernieuwde exportbeleid van NLinvesteert leek namelijk in februari nog niet door te echoën in de investeerdersbranche, meldde Business Insider Nederland. Van de zeven investeerders die indertijd reageerden op persvragen van Business Insider Nederland, gaven slechts twee managers aan bedrijven te zullen screenen op exportgevoeligheden. "We kijken naar macro-economische ontwikkelingen", verklaart een van hen.

Het gros van de gepolste managers verwachtte in februari dat het zo'n vaart niet zal lopen met de sector waarin zij investeren. Zo schreef een geldschieter die veel investeert in exporterende softwarebedrijven: "We zien geen gevoeligheden, anders dan een marktrisico. We verwachten dat de softwaremarkt niet geraakt wordt."

Een geldschieter in bedrijven rondom duurzame energie stelde indertijd dat de energietransitie wordt aangestuurd "door economie en niet door politieke ideologie". "Wij zien echter wel dat de grootste kans op korte termijn ligt in de Europese markt", gaf de manager toe.

Volgens NLinvesteert zijn kredietverstrekkers wel strenger. Dit niet alleen vanwege het toegenomen risico op een recessie, maar ook wegens de impact van de handelsoorlog die de VS zijn begonnen.

LEES OOK: Nederlandse MKB-bedrijven zoeken vaker financiering bij particuliere investeerders, ziet NL Investeert