Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn rating voor het Verenigd Koninkrijk verlaagd. Daardoor wordt geld lenen voor de Britse overheid mogelijk duurder. Onder meer het forse steunpakket om de coronapandemie te bestrijden was daar voor Fitch aanleiding toe, net als de onzekerheid over de toekomstige handelsrelatie met de Europese Unie.

Fitch zet de rating van de Britten nu op AA-, waar dat eerder AA was. Die afwaardering geeft de verwachte toename in de schuldenlast weer nu het land honderden miljarden ponden in de economie pompt vanwege de corona-uitbraak. Daarbij plaatst de kredietbeoordelaar de kanttekening dat ook zonder het coronavirus de uitgaven van de regering Johnson, die van plan was veel meer geld uit te gaan geven aan onder meer infrastructuur, zouden stijgen.

De outlook van Fitch is negatief, wat erop kan duiden dat er binnenkort nog een afwaardering volgt. De kredietbeoordelaar gaat er niet van uit dat het terugdringen van de staatsschulden na 2020 een prioriteit is voor de de Britse regering. Fitch denkt dat de staatsschuld zelfs groeit tot meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Afgelopen jaar was dat 84,5 procent.

Ter vergelijking: De Nederlandse staatsschuld is vorig jaar – voor het eerst sinds de financiële crisi van 2008 – tot net onder de 50% van het bbp gezakt. Maar ook in Nederland zal dit jaar de staatschuld oplopen als gevolg van corona-maatregelen. Nederland heeft altijd de hoogste kredietstatus behouden.

Groot-Brittannië had lang de rating AAA, de hoogste die er is. De afgelopen jaren is die onder meer door de brexitstemming en de daaropvolgende politieke chaos herhaaldelijk afgewaardeerd. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk een vergelijkbare rating als België en Tsjechië.