De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagochtend licht omhoog na de afgelopen verliesdagen. Beleggers deden het rustig aan nu het einde van het tweede kwartaal in zicht is.
,,Over de hele week genomen staan we wel in de min. De AEX stond aan het begin van de week op 418 punten en op dat niveau kregen beleggers toch wat hoogtevrees. Imtech herstelt vandaag weer wat na forse koersdalingen. Het blijft bij dat bedrijf echter vooral wachten op meer duidelijkheid over de herfinanciering”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 411,18 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 642,25 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,3 procent bij.
KPN
Grootste stijger in de AEX was telecomconcern KPN met een winst van 2 procent. Uitgeefconcern Reed Elsevier stond onderaan met een verlies van 1,4 procent na een adviesverlaging door Barclays.
Ahold won 0,2 procent. Het supermarktconcern heeft van de Tsjechische mededingingsautoriteit voorlopig toestemming gekregen om de activiteiten van branchegenoot Spar in Tsjechië over te nemen. Voorwaarde is wel dat een ,,beperkt aantal'' winkels wordt verkocht.
MidKap
In de MidKap herstelde Imtech weer wat van de scherpe koersval in de afgelopen drie handelsdagen. Het aandeel van de geplaagde technisch dienstverlener voerde met een winst van 3,6 procent de stijgers aan.
De Rotterdamse distributeur van chemicaliën IMCD maakte vrijdag zijn beursdebuut. Het aandeel IMCD noteerde tussentijds op 22,12 euro na een openingskoers van 22 euro. De introductieprijs werd vastgesteld 21 euro per aandeel.
BASF
In Frankfurt daalde BASF 0,2 procent. Het Duitse chemiebedrijf had last van de winstwaarschuwing van zijn Amerikaanse concurrent DuPont. Sportkledingfabrikant Adidas bleef onveranderd, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers van zijn Amerikaanse branchegenoot Nike.
De euro was 1,3620 dollar waard, tegen 1,3616 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef stabiel op 105,86 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 113,36 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl