KPN zag zich genoodzaakt de abonnementen aan te passen aan het veranderde belgedrag van consumenten. ,,Het aantal belminuten neemt gestaag af, sms’en is over zijn top heen en daar zien we een redelijk snelle daling, mobiel internet groeit explosief”, aldus Visser. ,,In de nieuwe abonnementen is dataverkeer hoofdzaak geworden, dat was voorheen slechts bijzaak.”

Volgens Visser is het dilemma van KPN dat het veel moet investeren in het mobiele netwerk en dat de opbrengsten van mobiel bellen dalen. Toch stelt KPN dat met de nieuwe abonnementen de gemiddelde opbrengst per klant gelijk blijft.

Bellen, sms’en en mobiel internetten

Bellen, sms’en en mobiel internetten komt voortaan in één bundel en klanten gaan meer betalen voor een nieuwe smartphone, liet KPN weten. Per telefoon kan dat tot ,,een paar tientjes” schelen, aldus Visser. ,,De tien best verkochte smartphones zijn nu twee keer zo duur als een jaar geleden. ,,We zijn een minuten- en MB-fabriek, we maken geen telefoons. Als we ze gratis weggeven, moet je dat terugverdienen.”

Voor de bestaande klanten verandert er niks, zij blijven bij hun huidige abonnement met dezelfde kosten. Alle nieuwe en bestaande klanten die hun abonnement verlengen na 5 september van dit jaar, krijgen wel met de nieuwe abonnementen te maken.

KPN en Hi

Het bedrijf past zowel de abonnementen van KPN als van Hi aan. Telfort is later aan de beurt. Het instap-abonnement bij het duurste pakket van Hi, het jongerenmerk van KPN, kost 37,50 euro. Daarvoor krijgt de klant 120 belminuten (2 uur), een onbeperkt aantal sms’jes en 400 MB voor dataverkeer. Volgens KPN gebruikt de gemiddelde beller in Nederland op het moment zo’n 200 MB.

Maar eigenlijk bestaat die gemiddelde beller volgens KPN niet. ,,Er zijn 16 miljoen consumenten met allemaal verschillende behoeftes'', aldus Visser. KPN komt nu met drie abonnementsvormen per merk. ,,We hebben zeker andere abonnementsvormen overwogen.''

KPN laat klanten in de nieuwe abonnementen niet apart betalen voor bepaalde diensten. Ook worden geen diensten geblokkeerd. Die vrees bestond toen bekend werd dat KPN aan de abonnementen ging sleutelen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl