KPN start dinsdag 28 juli met de uitrol van het 5G-netwerk in Nederland.

Grote delen van de Randstad en Eindhoven zijn als eerste aan de beurt. Eind 2021 wil KPN in heel Nederland dekking hebben voor 5G.

Vraag is nog wat de rol wordt van de Chinese telecomleveranciers Huawei bij de aanleg van het Nederlandse 5G-netwerk.

KPN zet dinsdag zijn vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. In het grootste deel van de Randstad en Eindhoven kunnen klanten met een geschikt toestel vanaf dan gebruikmaken van het nieuwe supersnelle mobiele internet.

Het telecombedrijf wil de 5G-dekking daarna in hoog tempo door heel Nederland uitbreiden.

Het gaat om een mega-operatie die naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar is afgerond.

Topman Joost Farwerck wijst in een toelichting op de vele nieuwe mogelijkheden, met name ook op zakelijk vlak. “Diensten waarmee je bijvoorbeeld drones zelfstandig inspecties kan laten doen op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten, zoals de ambulance, sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: want 4G verbond mensen en 5G verbindt de hele maatschappij. Dat is cruciaal, want zo blijft Nederland digitale koploper.”

De stap is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties, waarvan de uitkomst eerder deze week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept.

Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten. KPN betaalde 416 miljoen euro voor een aantal frequenties. De totale opbrengst voor de Staat bedroeg meer dan 1,2 miljard euro.

Supersnel mobiel internet moet als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig.

Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. KPN is ook niet het eerste telecombedrijf dat dit supersnelle internet aanbiedt. Vodafone begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte Vodafone gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G.

Gebruik van apparatuur van Huawei voor 5G

De veiling was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

Wat betreft de Europese Commissie moeten landen moeten meer doen om technologie van bedrijven zoals Huawei te weren uit hun 5G-netwerk, zo blijkt uit een vrijdag verschenen rapport.

Huawei wordt in het rapport niet specifiek genoemd, maar het Chinese bedrijf vormt wel de grootste zorg.

In het rapport van de Europese Commissie staat niet welke landen het goed of slecht doen om hun afhankelijkheid van risicovolle producenten van 5G-apparatuur te beperken.

Vorige week werd bekend dat de Britse regering eist dat telecombedrijven de betrokkenheid van Huawei bij het Britse 5G-netwerk afbouwen. De Verenigde Staten zetten het Chinese bedrijf eerder al op een zwarte lijst, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn.

Europese bedrijven als Nokia en Ericsson zouden van de ban kunnen profiteren. Ericsson gaf onlangs nog aan dat het in het gat kan stappen dat Huawei achterlaat als meer Europese landen het voorbeeld van de Britten zouden volgen. Dan wil Ericsson de eigen productie en leveringen van apparatuur gaan opvoeren.

De Chinese overheid zou overwegen met vergeldingsmaatregelen te komen richting Nokia en Ericsson als meer Europese landen besluiten om apparatuur van Huawei in de ban te doen. Dat meldde The Wall Street Journal eerder deze week op basis van ingewijden.

LEES OOK: Providers tellen €1,23 miljard neer voor 5G-frequenties, gaat de prijs van jouw abonnement daardoor omhoog?