Iedereen die belegt in pensioenfondsen kan hogere kosten hiervoor verwachten.De kosten van het vermogensbeheer voor Nederlandse pensioenfondsen zijn vorig jaar gestegen tot 4,5 miljard euro.

Dit is 1,5 miljard euro meer vergeleken met 2011. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau LCP Netherlands onder 280 pensioenfondsen. De onderzoekers schrijven de scherpe stijging vooral toe aan hogere betalingen van prestatieafhankelijke vergoedingen aan vermogensbeheerders.

Gemiddeld beleggingsrendement

Zij behaalden vorig jaar een gemiddeld beleggingsrendement van 13,6 procent. Als percentage van het pensioenvermogen bedroegen de vermogensbeheerkosten vorig jaar 0,53 procent. Een jaar eerder was dit 0,38 procent.

LCP voorziet dat de kosten voor het beleggen van het pensioenvermogen dit jaar verder stijgen tot circa 4,8 miljard euro. Verder gaan de pensioenpremies ook omhoog en dalen de pernsioenfondsen. Veel mensen maken zich zorgen om hun pensioen en moeten wellicht  doorwerken na hun 67e. Lees ook de column van Matthijs Bouwman over zijn persoonlijke ervaring met pensioenopbouw.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl