Hoe duur is gezondheidszorg in Nederland in vergelijking met andere landen? Het bedrijf Bridge Patient Portal legde verschillende aspecten van kosten in de zorg, zoals de hoogte van verzekeringspremies, de kosten van medicijnen en ziekenhuiskosten, naast elkaar. Daarbij werd gekeken naar zestig landen die betrouwbare gegevens konden overleggen.

In het onderzoek werd ook gekeken naar de totale jaarlijkse uitgaven voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking en welk percentage van de bevolking toegang heeft tot essentiële gezondheidszorgdiensten.

Ook werden de vrijwillige en verplichte bijdragen per hoofd van de bevolking aan de zorgverzekering meegenomen

Verder werden de kosten van gezondheidszorg in ieder land onder de loep genomen, met daarbij extra aandacht voor de kosten een ic-behandeling voor een Covid-patiënt en de prijzen van geneesmiddelen.

In de meeste lijstjes van het onderzoek staat de Verenigde Staten bovenaan. Het land geeft per hoofd van de bevolking 9.578 euro uit aan gezondheidszorg en blijft daarmee Zwitserland (8.477 euro) en Noorwegen (7.022 euro) voor.

Wat betreft de totale uitgaven aan de gezondheidszorg valt Nederland met 4.679 euro per hoofd van de bevolking net buiten de top 10, met een elfde plek.

Wat betreft de prijzen van geneesmiddelen scoren de VS ook het hoogst. Hierbij is gekeken naar de afwijking van het internationale gemiddelde (mediaan). Medicijnen in de VS zijn bijna 1.310 procent duurder dan gemiddeld, dus ruim 14 keer zo duur.

Nederland zit in dit lijstje onder de mediaan: medicijnen zijn in ons land in doorsnee 33 procent goedkoper dan het internationale gemiddelde.

LEES OOK: De zorgpremie kan doorstijgen naar €260 per maand in 2040, stellen economen van ABN AMRO